ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започнало е разследване за разпространяване на невярна информация от служител на летището

георги костов

Главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че е образувано досъдебно производство по случая със съмненията за терористична заплаха на летището в София от вчера. То е по член от Наказателния кодекс за разпространяване на невярна информация от служител на летището. Според главния секретар, служителите на МВР са действали по процедура, но има пропуски на други държавни структури.

След редовната си среща на службите с премиера Бойко Борисов, на която вчерашния случай с буса на летището е бил обсъден, Георги Костов беше категоричен, че МВР е подало информация за съмнение:

Съмнение за микробус, който представлява потенциален терористичен риск. Подали сме информация, че в момента извършваме проверка и след извършване на проверката ще дадем информация, имало ли е или е нямало взривно устройство. По никакъв начин не сме подавали информация за наличие на взривно устройство. Доколкото на мен ми е известно, летището не е предоставило такава информация, а служител на летището, по някаква собствена инициатива ви е представил някаква такава информация.

Главният секретар на МВР потвърди, че два екипа с две кучета са установили наличие на взривно вещество в буса, но това има обяснение от гледна точка на правоохранителните органи:

Твърде възможно е някои от предметите и вещите да е бил в съприкосновение с взривни вещества. Твърде възможно е някои от тези вещи и предмети да съдържат състав на вещества, на които да реагират уредите. Имаше много козметика.

Главният секретар смята критиките на премиера Бойко Борисов, че излишно е предизвикана паника, за основателни: "Те касаят основно разписаната процедура, която имат всички държавни власти, които са в региона на такова хипотетично събитие, за това кой каква юрисдикция има и каква отговорност носи. Трябва обучение на състава, защото ние в момента залагаме основно на обучение на състава на МВР. Съставът на другите държавни структури са способни да нагнетят едно напрежение, което в никакъв случай не е по-малко или по-малко обществено значимо", заключи той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст