Брюксел заплаши Гърция с изключване от Шенген

меркел и ципрас

Брюксел заплашва Гърция с изключване от Шенгенското пространство, ако страната не предприеме мерки за подобряването на условията за настаняване на мигрантите, пише Financial Times като се позовава на високопоставени източници в Европейския съюз. 

Съседката ни е остро критикувана заради бавната процедура по регистрацията на мигрантите, както и заради нежеланието си да приеме помощ от европейската гранична агенция Фронтекс. Освен това Атина не осигурява достъп до медицинско обслужване на бежанците, което е причина за високата смъртност сред пристигналите в Гърция, недоволстват от Брюксел. Поради тази причина на гърците е даден срок до средата на декември да променят политиката си. 

"Германците са гневни и затова се говори за изключване на Гърция от Шенген”, заявява източникът на изданието. Наред с това натиск имало и от страни от Източна Европа. Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо пък каза по време на срещата на върха ЕС-Турция, че е крайно време Гърция да бъде извадена от Шенген. Гръцкият министър по въпросите на миграцията Янис Музалас отрече твърденията. Според него материалът на Financial Times "съдържа лъжи”. 

Наред с това Германия настоява всяка държава в ЕС да участва във фонда на стойност 3 млрд. евро, като парите ще бъдат дадени безвъзмездно на Турция, за да задържа на своя територия бежанците. Унгарският премиер пък Виктор Орбан заяви, че има негласно споразумение между Берлин и Анкара на територията на ЕС да бъдат преместени между 400 и 500 хил. бежанци от Турция. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст