ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вълчев натопил Кънев, че иска оставката на образователния министър

Радан Кънев

Вътрешните противоречия в Реформаторския блок нямат край. Лидерът на "Демократи за силна България" Радан Кънев направи специално изявление в кулоарите на парламента, за да опровергае информация, че партията му е искала оставката на образователния министър Тодор Танев. 

Вчера Даниел Вълчев, който се изявява като неофициален говорител на лидера на "Движение България на гражданите"(ДБГ) на Меглена Кунева, другата по-голяма партия в блока, че от ДСБ искали оставката на Танев.  Това се случило на заседание на лидерите на партиите в Реформаторския блок, проведено миналия петък.

"Когато ДСБ иска оставки се чува много добре в тази държава. Чува се включително и на улицата, ако се налага.  Най-малко ще го разберате от проф. Вълчев. Какво сме коментирали на заседание на председателския съвет на блока е отделна тема, не съм аз човекът, който изнася подобна информация", посочи Кънев. По думите му от ДСБ имат тежки резерви като цяло към екипа, който води просветното ведомство.  Той изтъкна, че бившият образователен министър в тройната коалиция Даниел Вълчев "леко е злоупотребил с присъствието си". Кънев дори се учуди от явяването му на срещата, след като не е председател на нито една от петте партии в блока. 

Лидерът на ДСБ призна, че наистина са уволнявани десни кадри, но това било дребнотемие, което не иска да го коментира. Кънев все пак посочи, че оставките ги иска премиерът Бойко Борисов, а той пък казал на реформаторите, ако желаят да правят рокади на техните министри, да се разберат помежду си. "Имах разговор с премиера, обсъждахме доста теми. Категоричната му позиция е, че работата на Реформаторския блок е да оцени министрите си и ако иска да предлага подобни промени отново, да го прави Реформаторския блок", заяви тъмносиният лидер. 

"Много некоректно и политически много вредно е, когато се съберем на оперативно ръководство на една политическа сила, след това да изтича информация по една или друга форма. За съжаление от Реформаторския блок винаги изтича информация, в този случай беше ясно от кого. Но подобно нещо никога няма да стане от мен. Ние имаме оперативно ръководство, на което обсъждаме много неща и обсъждаме политики", обяви Кънев. 

За отношенията в блока той заяви, че евродепутатът от реформаторите, но и заместник-председател на ДСБ Светослав Малинов, ще събере следващата седмица всички кметове и общински съветници от Реформаторския блок. От партията на Меглена Кунева обаче смятали да бойкотират събитието, предупреди Кънев.

По думите му смяна не грози и правосъдния министър Христо Иванов, към който от ДБГ често отправят критики. "Христо Иванов е единственият гарант на съдебната реформа и без той да бъде част от кабинета, съдебна реформа няма да има. Това означава, че и моята подкрепа за правителство би била напълно безсмеслена", посочи Кънев. 

Той изрази опасения, че с проф. Вълчев не са на една позиция. "Бих казал, че в тежката битка по отношение на мен и Христо, която е компроматна война, не съм сигурен, че сме от една страна на барикадата. Вчерашното излеяние пред медиите потвърди опасенията ми, но оттук нататък въпросите не са към мен. А моята позиция към реформата и Христо Иванов е непоколебима", посочи още Кънев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст