Аптеки “перат” пари през складове на едро!

лекарства

Здравното министерство обмисля въвеждане на нови и нови все по-рестриктивни мерки за откриване на нови аптеки, както и ограничаване на паралелния износ на лекарства. На практика това означава въвеждане на още по-ограничаващ търговията режим от този, който вече беше отменен от Конституционния съд и по който България имаше отворена процедура от Еврокомисията заради ограничаване на свободната търговия, пишат днес възмутени медии.

Проблемът е, че вместо да засили контрола от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата върху "черната" търговия, здравните чиновници се опитват да забранят нещо изцяло законно. Така обаче се стимулира черната търговия за сметка на изрядните търговци, смятат експерти.

Оказва се, че напук на всякакви регулаторни мерки у нас свободно може да се извърши "пране на лекарства". Съмнителни лекарства, произведени в страни извън ЕС, където няма контрол върху качеството, изведнъж влизат в оборот у нас. Това става по много елементарен и напълно незаконен начин. Макар в Закона за лекарствените средства да е записано изрично, че е забранена продажбата на лекарства от аптека към търговци на едро, у нас това е практика. По-лошото е, че това се смята за нормално поведение от търговците.

Какви са лекарствата, откъде са дошли в аптеките не става ясно. Информацията е предоставена на Изпълнителната агенция по лекарствата на 19 октомври, преди повече от месец. Целта бе от агенцията да направят собствена проверка, която да установи детайлите на съмнителните сделки.

Главният секретар на ИАЛ Светлин Спиров твърди, че цитираните търговци на едро са му познати като имена, някои от тях дори били глобявани за действията си. Истината е, че експертите от ИАЛ нямат никаква активна позиция към колегите си от НАП, с която заедно с МВР биха могли да извършат споменатите проверки. Защото е въпрос буквално на 2 часа цитираните по-горе данни да бъдат проверени, а на фирмите търговци на едро и аптеки да бъдат отнети лицензите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст