ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Балкански уроци за Камерън

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън бе впечатлен от оградата по границата ни

Доживяхме български министър-председател да учи свой британски колега. Това се случи в петък (4 декември), когато Бойко Борисов заведе Дейвид Камерън на българо-турската граница.

Официалното двудневно посещение на Камерън в нашата страна премина при безпрецедентни мерки за сигурност. Още първите му стъпки на българска земя рефлектираха върху живота на средностатистическия столичанин, след като заради кортежа от летището до Министерския съвет булевард "Цариградско шосе" бе опразнен от автомобили.

За краткото време, което гостът прекара у нас, той успя да поговори с Борисов за охраната на външните граници на ЕС, съдбата на българските мигранти във Великобритания, проблемите пред националната сигурност и битката с "Ислямска държава". Нашият премиер спази обещанието, което бе дал, и изнесе открит урок по география на британския си колега. Заведе го с хеликоптер до Елхово, за да му припомни, че ние имаме по-голяма морска и сухопътна граница с Турция, отколкото Гърция, и да намекне, че не само Атина има проблем с мигрантите, идващи от югоизточната ни съседка. Двамата посетиха и изграждащата се ограда в района от ГКПП-Лесово до браздата и британецът направо ахна от изумление колко добра система за видеонаблюдение имаме.

Разбира се, Борисов показа на Камерън и българския бит и култура – заведе го да опита традиционната българска кухня и да гледа нестинарски танци. "Разказах му, че ходене върху жар с боси крака е един от най-старите български обичаи, който в миналото е бил практикуван и в Беломорска Тракия, а днес е запазен само в няколко села в планината Странджа. През 2009-а ритуалът е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство", написа министър-председателят в своя профил във Фейсбук и се похвали със снимки от събитието.

При пристигането си Дейвид Камерън заяви, че му е приятно да е в София и че отчита добрите резултати на българския премиер. Дали впечатленията му са останали такива и след заминаването му обратно за острова, остана загадка. Все пак той посочи, че отношенията между двете страни имат значение за сигурността и благоденствието, а търговският стокообмен се е повишил с девет процента.

Една от важните теми, обсъждана от Камерън и Борисов, бе реформирането на Европейския съюз, така че да стане по-конкурентоспособен. 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст