Денят Х

Мобилни оператори

На всички вече е известно, че на 15 юни 2017-а ще влезе в сила забраната за роуминг таксите при ползване на мобилни телефони в рамките на Европейския съюз. Но така ли е наистина, или в решението на евродепутатите има и още нещо, което все още убягва на широката аудитория?

Според официалното съобщение още от 30 април догодина въпросните такси, които се добавят към плащаната по принцип цена, няма да може да надвишават 0.05 евроцента на минута за обаждания, 0.02 евроцента за есемес и 0.05 евроцента на мегабайт интернет. Таванът на таксите за входящите повиквания ще бъде определен по-късно и се очаква да е значително по-нисък от този за изходящите. След година и половина пък разговорите в чужбина не трябва да са по-скъпи, отколкото в домашната мрежа. 

"Премахването на роуминг таксите беше дългоочаквана стъпка както от обикновените хора, така и от малките и средните компании и всякакви други организации", казва докладчикът по директивата, засягаща тези въпроси, Пилар дел Кастийо (ЕНП, Испания).

Дотук добре. Но в същото решение на Европарламента е предвидена и възможността все пак да се въвеждат определени такси за разговорите в чужбина. И по-конкретно: "Ако операторите докажат, че не могат да възстановят разходите си и това се отразява на цените на местния пазар, съответният национален регулатор (б. а.- Комисията за регулиране на съобщенията у нас) може да оторизира въвеждането на изключителни минимални такси за покриване на тези разходи". Казано иначе – достатъчно ще е телекомите да докажат счетоводно, че липсата на роуминг ги натоварва финансово и КРС ще им позволи да сложат допълнителни цени при международните обаждания в рамките на общността. 

Нещо повече, за да се защитят от злоупотреби като "постоянния роуминг" (б.а. – ако българин, живеещ в Германия например, използва постоянно българския си номер), операторите също ще имат правото да въведат малка такса, която обаче при всички положения ще е по-ниска от сегашните тавани.

Така че, нека изчакаме с фанфарите.

 

Благодарение на постигнатото неотдавна споразумение Европа ще стане единственият регион в света, който гарантира по законов път отвореността и неутралността на интернета. Принципът на неутралността на световната мрежа ще се прилага директно във всичките 28 страни членки, задължавайки доставчиците на услуги да третират еднакво целия трафик. Което означава да не блокират или забавят достъпа до съдържание, приложения или услуги, независимо от подателя и получателя. Изключение ще е възможно само при съдебна заповед, за спазване на закон, предотвратяване на претоварване на мрежата или борба с кибератаки. В такива случаи предприетите мерки трябва да бъдат прозрачни, недискриминационни и пропорционални. Категорично е записано и че те няма да могат да се прилагат по-дълго от необходимото.

 

Връзка като от рекламните

Ако интернет скоростта е по-ниска от обявената, занапред ще се дължат компенсации. Операторите ще предоставят на потребителите, възнамеряващи да подпишат договор за стационарен или мобилен интернет, ясно обяснение за скоростта на изтегляне и качване, която могат да очакват, и защо тя е по-различна в сравнение с рекламираната. Всяко значително несъответствие ще се използва като предпоставка за прекратяване на договора или компенсация. Лошото е само, че у нас Комисията за регулиране на съобщенията ще следи и определя кои разлики представляват нарушение на подписания контракт или не. А както знаем, тя невинаги е най-обективният арбитър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст