ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кой ще строи тунела на “Струма”?

път Благоевград магистрала Струма

Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" обяви обществена поръчка за проектиране и строителство на тунела "Железница", който е част от лот 3.1 на магистрала "Струма". За обекта са предвидени 250 млн. лв. от новото издание на оперативната програма "Транспорт", а срокът за изпълнение е 1400 дни.

Участъкът е с обща дължина около 4.46 км, от които 2 км тунел и 2.46 км открит път. Освен изграждането им в задачите на изпълнителя ще влиза още полагане на отводнителни системи и съоръжения, изграждане на интелигентна транспортна система, реконструкции, измествания и направа на нови подземни и надземни комуникации, малки съоръжения, огради, диги, бетонни и стоманобетонни подпорни стени с обща дължина от около 670 м, три моста  с обща дължина от около 660 м и един селскостопански подлез. Оферти за участие в процедурата могат да се подават до 25 януари 2016-а, a публичното им отваряне ще е ден по-късно.

Целият трети лот е критичен за аутобана към Гърция, тъй като ако не бъде изграден до края на новия програмен период, ще трябва да връщаме средствата и за останалите три отсечки, които вече са в експлоатация. Нещата обаче не вървят по мед и масло. Другият подучастък от лот 3.1, който е с дължина от 12.6 км и включва участъка от Благоевград до Симитли, затъна в съдебни процедури и развитие по него се очаква да има в началото на следващата година. А най-проблематичен е  лот 3.2. Първоначално там трябваше да бъде изграден огромен 15-километров тунел, но в крайна сметка се стигна до варианта да се използва сегашното трасе, само че с множество по-малки тунели, мостове и виадукти. Сега в ход е проектирането, което се очаква да приключи до броени дни, след което ще бъде подаден формуляр за строителството.

Най-оптимистично стоят нещата с лот 3.3, обхващащ участъка от гр. Кресна до началото на изградения лот 4 от автомагистралата при гр. Сандански, който е с дължина 23.6 километра. За него вече има подписан договор с изпълнителя – консорциума "Струма – Лот 3.3", съставен от "ГБС Инфраструктурно строителство", "Пътстрой – 92", "Главболгарстрой" и "Геострой". Той даде най-ниска цена –  213 144 512 лв. (без ДДС), която може да се увеличи максимално до 234 123 012 лв., а получи и максималните 100 точки за техническото си предложение. Така бяха изпреварени конкурентите  ДЗЗД "ПСТ Струма 3" ("ПСТ груп", "Рутекс", "Понсстройинженеринг") и обединението"АМ "Струма" ("Трейс груп холд", NGE contracting – Франция, "Пътища и мостове").

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст