ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Датска адвокатска кантора завлече 25 милиона долара от авторски права преди да фалира

Johan Schlüter

Датският орган Antipiratgruppen е основан в началото на 21 век с основната задача да се бори с нарушаването на авторските права в интернет. Членовете в него включват групи, които представляват звукозаписни марки, издатели и други медийни компании. Оттам наели адвокатската кантора Johan Schlüter, която да ги представлява, разказва сайтът boingboing.net, цитиран от европейските медии.

Johan Schlüter не само е осъдила много датчани от името на клиентите си, но е събрала и възнаграждения и плащания на правата за тях, въпреки че сумата, която е взела, и тази, която е изплатила, така и никога не съвпадали. Когато акцията започнала да запада, проблемите в отчетността станали още по-очевидни. В крайна сметка фирмата фалирала.

Одит, извършен от Deloitt, установил „нередности” в сметките на Schlüter на стойност 15 милиона долара. Въпросът не спира до тук. Изтекъл поверителен отчет открил, че фирмата неправилно е задържала около 25 милиона долара, много от които са били изплатени на директорите на компанията като „консултантски такси”.

Отчетът сочи съпритежателката Сюзън Фрайленд като източника на най-фрапантните финансови проблеми. Тя получила 2,4 милиона долара за консултиране и е назначила членове на своето семейство във фирмата, въпреки че те не са имали някакви определени задължения, но са взимали заплати до 94 000 долара.

Свекървата на Фрайленд, първоначално била наета на работа, за да се справи с административните въпроси. Когато Сюзън Фрайленд излязла в майчинство, свекървата ѝ получила отпуск от над една година, като същевременно ѝ били дадени близо 84 000 долара, за да се грижи за бебето.

Клаус Хансен, директор на Асоциацията на продуцентите, заяви, че докладът го е оставил без думи. „Не мислех, че мога да бъда още по-изненадан от този случай, но ако не беше така трагичен, отчетът на Deloitt вероятно щеше да е достоен за абсурден филм”, добави той.

Докато Сюзън Фрайленд отказва да коментира последните твърдения, Йохан Шлутер поддържа тезата, че не е знаел за каквито и да е нарушения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст