ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Христо Иванов: Беше ясно, че поправката за квотите във ВСС няма да мине

христо иванов

Моята оставка се случи в момента, в който стана ясно, че политическите възможности за това ние да провеждаме антикорупционен курс и в съдебната система, и по принцип, са недостатъчни. Това каза за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" подалият оставка правосъден министър Христо Иванов. Още преди да бъде гласувана в пленарната зала, е било ясно, че поправката за квотите във Висшия съдебен съвет няма да мине, заяви още Иванов: "Преговорите, които се водеха, и тази част от тях, които аз видях, усилията от страна на например Радан Кънев показаха достатъчно ясно, че е било взето политическо решение и то е в полза на този резултат, който видяхме. Той не е резултат от невъзможност да се гласува иначе".

Според правосъдния министър в оставка централната тема на съдебната реформа е ще има ли в България институции, които да се борят с корупцията по високите етажи на властта: "Скандалът със записите и твърдението на г-жа Ченалова за мен беше огромен тест за всички нас в държавата, защото именно в такива случаи се вижда има ли воля за борба с корупцията. За мен отговорът на този тест, заедно с гласуването вчера, се превърна в абсолютно ясна мотивация да взема своето решение".

Христо Иванов подчерта, че главният прокурор у нас, по принцип, има абсолютно безконтролна власт и когато тази власт не е обвързана с отчетност, много лесно може да се превърне в политически и властови ресурс: "За мене е ясно, че влиянието, което има главният прокурор в процеса на взимане на решение в парламента, е огромно. Дали това е заради конкретни зависимости, или просто страх, защото то е видимо как страшно много хора в парламента изпитват страх да влязат в тази дискусия за правомощията на главния прокурор и за това дали тази безконтролност е оправдана и търпима в едно демократично устройство", заключи той..

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст