Камерън: Кризата с мигрантите може да доведе до Брексит

камерън

Кризата с мигрантите може да накара британците да гласуват в полза на излизане от Европейския съюз и да се стигне до Брексит (излизане на страната от Евросъюза), предупреди днес британският премиер Дейвид Камерън в интервю за сп. "Спектейтър", цитирано от Франс прес. В изказването си той визира предстоящия референдум по въпроса за оставането на Великобритания в еврозоната.

"Мисля, че с кризата в еврозоната и кризата с мигрантите ефектът в краткосрочен план е такъв, че хората си казват: "О, Боже, махнете Европа от мен, тя ми носи проблеми", заяви Камерън пред консервативното списание.

Той изрази надежда в по-дългосрочен план тази реакция да се промени към стремеж да се гарантират работещи отношения с ЕС.

Премиерът загатна, че може да изчака последният момент от времевата рамка, определена за референдума – до края на 2017 г.

"В известен смисъл двете кризи не помагат на Европа да изглежда добре. Разбирам това. Разбирам изкушението на хората да си кажат: ще постъпим по-добре, ако се отделим от тази организация. Но мисля, че това е погрешното заключение, особено ако успея в предоговарянето", подчерта британският министър-председател.

Той нарече преговорите с европейските партньори "самолет, който се опитвам да приземя". "Това просто ще отнеме малко повече време, отколкото мислех", призна Камерън. "Трудно е да се накарат 27 страни да приемат нещата, които смятаме за добри за Великобритания", подчерта той.

Британският премиер е на обиколка из страните в Източна Европа, за да ги убеди да подкрепят реформите, които той иска да въведе в ЕС. Миналата седмица той посети България, а тази седмица е в Румъния и Полша.

Камерън не очаква да постигне споразумение на срещата на Европейския съвет на 17 и 18 декември. Следващата среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС е на 18 и 19 февруари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст