ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Налягането в газовите проекти се вдигна

Министерски съвет Асен Гагаузов Иван Иванов

Втората версия на газопровода "Южен поток" вече се сдоби с официално име. В четвъртък (10 декември) стана ясно, че българското правителство и Европейската комисия са се споразумели за създаването на съвместна работна група, която ще има за задача да развие търговска концепция, финансов и бизнес план за бъдещ газов хъб "Балкан".

"Географското разположение на България и съществуващата газова инфраструктура осигуряват стабилна основа за развитието на регионален газов център", заяви по този повод вицепремиерът Томислав Дончев. Българското правителство, добави той,  полага усилия за създаването на стабилна регулаторна рамка и добре развита търговска среда в съответствие с правото на Евросъюза. 

От името на енергийния комисар Мигел Ариес Канете Клаус-Дитер Борхард – директор "Вътрешен енергиен пазар" на Европейската комисия, подчерта големия интерес на Брюксел за развитието на газовия сектор в Югоизточна Европа, за да се гарантират доставките за всички държави в региона. "Изграждането на регионален център за газ в България може да бъде важен трамплин за постигането на тази цел. Поради това комисар Канете приветства създаването на тази работна група", изтъкна Борхард.

Доколко бленуваното газово съоръжение ще бъде успешно зависи до голяма степен от Русия, тъй като на практика тя е основният кандидат за докарване на синьо гориво до Варна по старото трасе на "Южен поток", минаващо по дъното на Черно море. Поне засега обаче официална Москва мълчи по въпроса.

Другата опция за диверсификация всъщност са количествата каспийско синьо гориво, които могат да дойдат по газопровода TAP през газовите връзки с Турция и Гърция. Неслучайно новината за хъба бе оповестена в деня, в който най-накрая бе подписано толкова дълго отлаганото инвестиционно решение за изграждането на газовата връзка с Гърция между равноправните акционерите в съвместната компания  "Ай Си Джи Би" АД – Българския енергиен холдинг и гръцката IGI Poseidon. Изграждането на тръбата ще започне през октомври 2016-а, а официално ще бъде въведена в експлоатация в средата на 2018 година.

"Колкото повече газ изнасяме, толкова повече такси ще събираме. От тази връзка ще спечелим както ние, така и Гърция и Италия и много други", каза след подписването на документа министър-председателят Бойко Борисов. Той благодари на гръцкия премиер Алексис Ципрас, с когото подготвяли проекта от няколко месеца насам, на Жан-Клод Юнкер, че приел инициативата присърце, както и на американския държавен секретар Джон Кери, активно лобиращ напоследък за изграждането на тръбата.

По интерконектора очакваме договорени 3 млрд. куб. м газ, които впоследствие могат да бъде увеличени допълнително.  Прогнозният бюджет за изграждане на междусистемната връзка е около 220 млн. евро.  Тя ще е с дължина 181 км на българска територия и 31 км – на гръцка. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст