ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руската централна банка остави без промяна основните лихви

руска банка

Централната банка на Русия (РЦБ) остави лихвените проценти непроменени, като се позова на инфлационните рискове, но отново повтори обещанието си да започне тяхно понижение, ако инфлацията в страната се забави в съответствие с нейните прогнози за следващата година.

Централната банка остави основния лихвен процент на ниво от 11% за трето поредно заседание, пренебрегвайки призивите на бизнеса и на политиците да направи кредитирането по-евтино на фона на икономическата и финансова криза.

Днешното решение обаче беше в съответствие с пазарните очаквания, но въпреки това не успя да подкрепи отслабващата рубла, която представлява ключов риск за инфлацията в страната. Руската валута отслабва към 69,95 спрямо долара от ниво от 69,75 рубли точно преди края на заседанието на РЦБ. Негативно влияние върху местната валута оказва и днешния спад на петролните цени към нови 7-годишни дъна. От юли насам, когато банката за последно понижи лихвите, рублата вече загуби 11% от стойността си спрямо долара.

Централната банка отбеляза, че забраната на Москва за внос на храни от Турция като отговор на сваления руски военен самолет край сирийската граница през ноември вероятно ще добави до 0,4% към и без това високата инфлация.

В отговор на исканията за ново облекчаване на паричната и лихвена политика, РЦБ повтори ангажименти си да намали лихвените ставки в близко бъдеще въз основа на своите инфлационни прогнози до края на следващата година. Според банката инфлацията вероятно ще се забави към ниво от 6% до края на следващата година от текущи 14,5%.

Ако инфлацията се забавя в съответствие с прогнозата и ако инфлационните рискове започнат да избледняват, Централната банка на Русия ще възобнови понижаването на основния лихвен процент на едно от следващите си заседания, заявиха от банката след края на днешното заседание.

Основният лихвен процент остава над 10,5% нивото от преди извънредното драматично повишение на лихвените ставки до 17% през декември 2014-а година, което помогна за стабилизиране на сриващата се по това време руска рубла.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст