ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Татяна Дончева: Дошло е време разделно

Татяна Дончева

Задава се едно време разделно, което се надявам българите да използват по-ползотворно, отколкото в предишни подобни времена. Това каза в интервю за "БАНКЕРЪ" лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. Ето част от интервюто:

Г-жо Дончева, как ще коментирате оставката на правосъдния министър Христо Иванов?

– Аз го казах още преди дни, че трябва да се има предвид, че самият министър може да подаде оставка, защото в правителството има хора, които държат на достойнството си и името си; хора с чувство за чест и съзнание за това какво си направил и какво не. Това, което виждам, е, че се задава едно време разделно, което се надявам българите да използват по-ползотворно, отколкото в предишни подобни времена.  

Конституционните промени и съдебната реформа ще се превърнат ли в разделителна линия в управляващото мнозинство и то да се преформатира?

– Те се явиха разделителна линия до степен, че бяха обезсмислени още след като конституционната комисия гласува изравняване на квотите. Стана ясно, че и този нормален лост за възпиране на агресията на прокуратурата е избит. Мнозинството, с което се взе решението, предопредели гласуването в пленарната зала. Разделителна линия има само в тезите, тя не стана факт на практика, защото министър-председателят каза още преди няколко месеца, че докато е този главен прокурор, не може да се очакват промени, които биха го подразнили. Това са лостове, които много добре може да използва и изпълнителната власт, и ДПС, което и стана обществено достояние през продължаващите разговори между съдийките Ченалова и Янева. Аз не разчитам на такава разделителна линия сега. Някога може, сега – не.

Като гледате напрежението в Реформаторския блок, възможно ли е някоя партия да го напусне и да се появи опозиция на ГЕРБ отдясно?

– Вместо да говорим в традиционните категории по традиционния начин в традиционната координатна система, трябва да отчетем, че има една криза на идеи в световен мащаб, че не можете да намерите принципна разлика между политиката, провеждана от ЕНП и от ПЕС по отношение на икономически мерки и други неща. Разбутването на света, тази политическа криза в Близкия изток, това, което се случва с бежанските потоци, пълната неподготвеност на Европа да реагира адекватно ще доведат до усилване на позициите на националистическите партии. Смятам, че това е много естествено в един такъв момент – французите да казват: "Франция за французите", австрийците да казват: "Австрия за австрийците", англичаните да казват: "Британия за британците" и т. н.

Онова, което беше идеал на поколения политици за интегриране на малцинства, се оказа абсолютно фиаско. Сегашното настъпване на всякакви имигранти в много големи мащаби ще разклати и Европейския съюз, и националните държави. България няма как да бъде подмината. Смятам, че дори десните партии като "Сбор за републиката", ако искат добро представяне на президентските избори догодина, ще трябва също да преосмислят ключовите тези и да се приближат до позицията на Льо Пен, а не до позицията на други политици, които смятат, че понеже обществата на Западна Европа са мързеливи и няма кой да им мие чиниите, трябва да си докарат миячи от арабския свят. Очевидно светът трябва да бъде преосмислен. Затова вместо да позволяваме да ни ходят по главите по начина, по който това се прави сега, трябва разумните хора в България, които държат децата им да имат бъдеще в държавата и тя да бъде изградена по един разумен начин – трябва да се обединим. Очевидно не можем да направим класическо разделение между леви и десни по принципа всички работодатели в десните, всички наемни работници в левите.

Самото ДПС не загуби ли ролята си на балансьор, не се ли наблюдава някакво вътрешно разцепление в него?

– Политическите партии в момента имат изключително условно значение. Това е един бизнес кръг. Ето, вижте разкостването на КТБ. Читателите на "БАНКЕРЪ" не са случайни хора. Те могат освен информация от интернет да си наберат достатъчно такава и от самата банкова система. Можете да прочетете от всякакви финансови анализатори как се усвоява собствеността, свързана с Корпоративна банка, от кои среди, от кои хора. Тука има на практика разделяне на имуществото между групата около ДПС и групата около правителството от ГЕРБ. Какво говорим? Тези политически партии имат много условно значение, те не проповядват политически възгледи, те са само политически позиции на един бизнес кръг.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст