ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нов закон въвежда по-строги правила за храните

Магазинопашка

Министерството на земеделието и храните и производителите работят по създаването на съвсем нов Закон за храните.

"Настоящият Закон за храните е изработен и приет през 2003 година и е променян много пъти. Необходимостта от нов закон за храните се обуславя от непълноти в действащия закон, както и нуждата от нова философия и архитектура, която да съответства на европейските принципи", съобщи Илиян Костов – съветник на министъра на земеделието и храните, цитиран от БНР.

По думите му новият закон ще доведе до опростяване на правната рамка. Ще бъде регламентирана и онлайн търговията с храни.

В проекта на закона за безопасност на храните има специален текст, който гласи, че само търговци, които имат регистрирани обекти за търговия с храни, имат право да упражняват търговия с храни от разстояние. По думите на Костов, целта на това е да се проследят доставките, за да има сигурност, че когато тази храна бъде доставена, тя идва от съответния склад или обект, който е регистриран, и в него се продават или съхраняват храни.

Нови изисквания ще има и за транспортните средства, които превозват хранителни продукти, добави още той.

"Успоредно със Закона за храните се работи и по Закон за хранителната верига, в който ще бъдат записани текстове, които ще позволят на контролните органи по-ефективно да контролират нерегистрираните обекти за производство на храни", каза Илиян Костов.

По думите му се работи и по оптимизиране на санкциите при нарушения. Ще се даде възможност и за създаване на Национален и консултативен съвет по храните към министъра, за да може да се координира държавната политика по безопасност и качество на храните.

Според Костов новият закон може да влезе за разглеждане в парламента към началото на май.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст