ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Давутоглу: България е вратата ни за ЕС

Министър-председателят Бойко Борисо се срещна с премиера на Република Турция Ахмет Давутоглу

България и Турция възобновяват разговорите за изграждане на газова връзка между двете държави за доставка на газ от Азербайджан. Това стана ясно след двустранната среща на премиерите Бойко Борисов и Ахмет Давутоглу в София. За целта престои тристранна среща между България, Турция и Гърция, на която да бъде обсъдена енергийната свързаност в региона.

Още в четвъртък Борисов ще разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас за осъществяването на проекта. "Благодаря на колегата, че проявяват разбиране и това ново виждане по въпроса, защото, помните, преди 6 месеца имаше съвсем други планове", подчерта той.

Българският премиер заяви още, че бъдещият газов разпределител "Балкан" заедно с интерконекторите, които ще бъдат изградени с Гърция и Турция, ще дадат възможност за истинска диверсификация и възможност на страната ни да транзитира газ от всички посоки. "Целта ни е да не заобикаляме нито една държава, в същото време да пренасяме газ и да печелим от транзитните такси", допълни Борисов.

Двете страни планират още и пускането на скоростен влак между Истанбул и София, стана ясно от думите на турския премиер Ахмет Давутоглу. Той обаче не уточни какъв ще е размерът на инвестицията, както и кога трябва да бъде завършена въпросната жп линия.

Двамата премиери засегнаха и темата за бежанския поток. "На нашата граница вече няма миграционнен натиск, за което Турция е положила много усилия", похвали се от своя страна Бойко Борисов.

Той отговори на упреците, че България е изградила преграда на българо-турската граница. "Целта на оградата е да ограничи нелегалния поток, а не да спре мигрантите. Тези хора трябва да минават през граничните пунктове, за да бъдат регистрирани, да им бъдат вземани отпечатъци и да се знае кога и откъде са преминали", уточни премиерът и отсече, че иска "всичко да е законно и да си помагаме".

"Ако две държави гледат само в миналото, винаги има за какво да се скараме, но идеята сега е да се обединим и да си помагаме", подчерта още Борисов.

Българският премиер коментира, че Европа е подходила по възможно най-демократичния начин по въпроса с бежанците и като резултат милиони имигранти се насочиха към европейските страни. "Някои с абсолютно право – да спасят живота си и други, които тръгнаха по икономически причини. Моята позиция в Европейския съвет беше незабавно да спрем притока на имигранти", допълни той. Според него не е честно ние да казваме "колкото ще дойдат, толкова ще приемем", след като нямаме тази възможност.

Вътрешните министри на България и Турция планират и съвместни операции срещу трафикантите на хора. "С колегата Давутоглу пред целия Европейски съвет поемаме ангажимент да дадем пример как ще се разправим с тези хора и се надявам нашите служби да покажат тези видими резултати", добави Борисов.

От своя страна турският премиер Ахмет Давутоглу коментира значението на възстановяването на отношенията с Русия за стабилността на региона и изрази надежда това да се случи възможно най-скоро. "Турция няма намерение да подклажда напрежение с Русия, защото това влияе на световния мир", поясни той.

Борисов даде да се разбере, че България има интерес Турция и Русия да нормализират отношенията си, но няма да бъде посредник. Той предупреди още, че ако отношенията между двете страни останат лоши, големите инфраструктурни проекти в региона няма да се случат и обясни, че в този случай страната ни ще прояви търпение, което било отличителното качество на мъжа.

"Помня добре от Анкара, когато президентът Путин по време на обща пресконференция с президента Ердоган каза, че България ще загуби всичко. Ние бяхме търпеливи, подходихме с внимание и уважение към всяка една позиция. Мога само да призова да развиваме икономиките си и големите проекти, за да постигаме по-евтини ресурси, по-добри условия за бизнес и социални придобивки, които всички очакваме на базата на икономическия ръст", коментира премиерът. Той изрази надежди, че след една-две години България като страна на кръстопът ще спомага за осигуряването на максимална свързаност в региона.

Турският премиер пък изтъкна, че България е входната врата на Турция към Европейския съюз и обясни, че очаква в съвсем кратки срокове да бъдат отворени още няколко от преговорните глави за членство на южната ни съседка в ЕС. Борисов го подкрепи и подчерта, че Турция трябва да извърви максимално бързо процеса на присъединяване към ЕС.
 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст