Готвят забрана на ароматизираните цигари

Цигарибутки

Забрана за ароматизираните цигари, съдържащи добавки, създаващи погрешно впечатление за потребителите. Това предвиждат приетите от Министерския съвет промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които трябва да бъдат гласувани и от Народното събрание.

Изменението предвижда забрана за представянето, предлагането и продажбата на тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи добавки, създаващи погрешно впечатление за потребителите. Подобни изисквания следва да се прилагат и по отношение на съставните части на тютюневите изделия, като филтри, хартия, капсули или други технически елементи.

Въвеждат се и изисквания към етикетирането и опаковането на тютюневите изделия, включително и здравни предупреждения, които следва да се поставят върху потребителските опаковки и върху всички външни опаковки на тютюневите изделия. Предвидена е възможност тютюневите изделия, които са произведени или допуснати в свободно обръщение и са етикетирани в съответствие със сега действащата нормативна уредба преди 20 май 2016 година, да се предлагат на пазара до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 година.

Законопроектът предвижда и въвеждане на изисквания относно пускането на пазара и етикетирането на електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене, както и на растителните изделия за пушене. Предвиден е и преходен период за реализация на електронните цигари или контейнери за многократно пълнене, които са произведени или допуснати за свободно обръщение на пазара преди 20 ноември 2016-а, а именно до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 година. Растителните изделия за пушене, произведени или допуснати за свободно обръщение на пазара преди 20 май 2016-а, могат да се предлагат на пазара до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст