Радан Кънев: В служебните кабинети Екатерина Захариева заемаше позиция, за която не е намерен друг кандидат

Екатерина Захариева

Досега в служебните кабинети г-жа Захариева (Екатерина Захариева) заемаше позиция, за която не е намерен друг кандидат. В никакъв случай не говорим за човек с лична отдаденост или традиция в сферата на реформа на правосъдието. Такъв коментар направи лидерът на ДСБ Радан Кънев за новото предложение за поста на Христо Иванов пред журналисти в Народното събрание, след като 189 депутати казаха "да" на промените в конституцията, пише БТА.

При гласуването представителите на ДСБ, която тези дни се определи като опозиция на управлението именно заради поправки, одобрени от мнозинството на второ четене, останаха в залата, но отказаха да участват във вота. Нашата преценка беше да не участваме в една всеобща договорка за блокиране на промените, обясни Кънев и добави, че номинацията на Захариева е ясен знак за липсата на кандидат за поста на Христо Иванов от страна на  ГЕРБ и на тези от РБ, които са останали в мнозинството. Отново много лоша новина за перспективите пред реформата, коментира лидерът на ДСБ.

Според него приетите вече изменения в конституцията са в полза на Сотир Цацаров, ДПС и ГЕРБ. Ако БСП искаше да е градивна част в съдебната реформа, нямаше да я направи заложник на Ахмед Доган, Делян Пеевски, ДПС и главния прокурор – можеше отдавна да разплете този възел, но предпочетоха чрез мълчанието си да обслужат спирането на реформата, обяви Радан Кънев.

Не съм партньор на ГЕРБ, така че питайте някой друг дали е комплексиран, тъй като явно трябва да го търсите сред партньорите, ние не сме партньори на ГЕРБ в това управление. Това беше отговорът на Кънев – доскорошен коалиционен партньор на Борисов, на изказването на Цветан Цветанов, след като от трибуната на НС председателят на ПГ на ГЕРБ поиска за партията си силен, а не от комплексиран партньор.По отношение на репликите на Цветанов и Местан към ДСБ – много високо оценявам факта, че лидерите на двете управляващи партии в това НС посветиха целите си изказвания на ДСБ, коментира Радан Кънев. Нормално е, посочи той, да се обърнат към опозицията, която реално ги застрашава, а не към беззъбата група в лявата част на залата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст