Депутатите нехаят за българите в чужбина

Парламент Менда Стоянова Юлиан Ангелов

Въпросът за защитата на правата на българските общности в Западните Балкани скара депутатите. Те не спореха колко и по-какъв начин да ги подкрепят, а дали въобще да го направят. По този начин минаха дебатите в парламента, където народните представители обсъждаха проект за декларация във връзка с отправената покана към Черна гора за членство в НАТО. 

Всичко започна с невинното предложение на депутата от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов, който предложи в декларацията да се добави, че България настоява за защитата на правата на българските общности в Западните Балкани. 

От ГЕРБ се възпротивиха, тъй като не такава била целта на документа. Основният му предмет според герберите е да изпратят добри пожелания на Черна гора по пътя й към НАТО и да изрази позицията на България, че страната ни я подкрепя. Социалистите се разделиха по темата за членството на Черна гора в Алианса. Според тях НАТО е съюз, който не винаги е прав, така че не било сигурно,  че Западните Балкани ще станат по-спокойни, ако страната влезе в пакта. Депутатите обаче подкрепиха в декларацията да залегне, че България иска гарантиране на правата на българските общности.

Реформаторите и ДПС също изразиха мнение, че по-широкото влияние на ЕС и НАТО в Западните Балкани ще осигури повече стабилност в региона. Ангелов негодува, че ДПС винаги са за разширяването на правата и свободите на гражданите, когато това е в обсега на интересите на Турция, но когато става дума за българските граждани се въздържат или са против. Според депутата от движението Станислав Анастасов предложената поправка била абсолютно излишна и призова за подкрепа на декларацията в първоначалния й вид.  

"Учудвам се как имате двоен аршин за всяко нещо. Когато ви изнася защитавате права и свободи, когато не ви изнася – не ги подкрепяте. Слушаме изказвания как НАТО гарантира човешките права, как имало и хуманитарни функции. Така е, но Турция като е член на НАТО спазва ли правата на кюрдите в Турция или на арменците, или на християните или на други малцинства? Ето затова искаме редакционната поправка да се приеме, за да се гарантира, че в Черна гора има български малцинства и те трябва да бъдат защитени", каза Ангелов от парламентарната трибуна. 

В крайна сметка предложението му бе отхвърлено. Сходно предложение направи и социалистът Янаки Стоилов, който поиска защита на правата на гражданите в Черна гора, включително и от български произход. Но и тази идея бе отхвърлена с 61 гласа "за", един против и 91 въздържали се. Гласуването по групи показа, че герберите бяха против, а от ДПС се въздържаха. 

Целият проект на декларацията бе приет със 150 гласа за, три против и двама народни представители се въздържаха. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст