Местан: Излизането на ДСБ от управлението ще оздрави кабинета

Парламент Лютви Местан

Предсрочни парламентарни избори може да има още през 2016 година, прогнозира пред Нова телевизия лидерът на ДПС Лютви Местан. 

"Кабинетът е тотално нестабилен. Моята прогноза, без това да е наша политическа цел, е че предсрочните избори са политическа необходимост", допълни той. Според него правителството ще подаде оставка заради липсата на управленски потенциал и реални реформи.

"Ние нямаме ресурс с 36 народни представители да предизвикаме парламентарни криза. "Колко дълго ще управлява това правителство зависи в някаква минимална степен и от опозицията, но преди всичко зависи от това до колко ще бъде успешно това управление. Аз вече имах възможност да кажа, че тази властова формула не може да генерира реформи, защото се състои от политически сили, които се нуждаят от сериозно реформиране", коментира още Местан. 

Лидерът на ДПС е убеден, че излизането на ДСБ от управленската формула по-скоро ще има оздравителен характер върху кабинета, но за кратък период от време. Според него потенциалът на Реформаторския блок се е изчерпал. "Те изживяват един драматизъм, граничещ с трагизъм. Не пожелавам такава съдба на нито един политик.", каза още Местан. Според него това се пораждало от идеологическото чувство за уникалност на десните, но с малка електорална подкрепа, сравни ги с болшевиките на Ленин и добави, че ДСБ не са мръднали от положението на "своя бащица" Иван Костов.

"ДПС се отказа от властта след европейските избори в името на политическата стабилност и имаме най-силните аргументи да искаме предсрочни избори. Не се отказахме от властта, за да има крайно нациоаналистически рекет върху правителството.", подчерта още Местан.

Той подчерта, че парламентът е приел "възможните" и "максималните" промени в конституцията и допълни, че приетите текстове подсигуряват политическата независимост на съдиите и прокуратурата и отново повтори идеята си за свикване на Велико народно събрание – или за по-големи промени в конституцията или за да бъде премахната институцията на ВНС.

Лидерът на ДПС отново заяви, че движението няма да подкрепи кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър. "Няма да я подкрепим просто защото сме опозиция, въпреки че има внушение, че сме част от управлението.", аргументира се той. 

Лютви Местан намекна, че движението може да има свой собствен кандидат на предстоящите догодина президентски избори и отказа да коментира дали би подкрепил кандидат на ГЕРБ на балотаж.

Той обясни, че почетният председател на движението Ахмед Доган е естественият лидер на ДПС и му благодари, че може да разчита на неговата експертиза. "Качвам се при Доган по важни теми, говорим. Не съм разговарял с него за оставката на Христо Иванов. Тази вечер имаме новогодишен купон при него, но не знам дали ще бъдем в настроение да говорим за политика, или ще се отдадем на купона", обясни лидерът на движението.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст