ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изчистването на руската банкова система ще струва 1 трлн. рубли

РЦБ

През 2015 г. руската Централна банка е отнела около 100 лицензии на търговски кредитни институции, а считано от юли 2013 г. насам, без лицензии са останали общо около 200 търговски банки. Това разчистване на руския банков сектор ще струва обаче на икономиката на страната до 1 трлн. рубли или около 15 млрд. долара, съобщава вестник „Ведомости“ като се позовава на данни от регулатора. Според информация на държавната корпорация Агенция за застраховане на депозитите (АСВ), балансовата стойност на активите на затворените досега 105  банки достига 1,38 трлн. рубли , а техните пасиви са 1,15 трлн. рубли.

Според оценките на АСВ, недостигът на средства за удовлетворяване на кредиторите на тези 105 трезора достига 70–75% от сумата на техните задължения към кредиторите им – или около 805–863 млрд. рубли. Получава се, че от продажбите на активите на тези трезори-банкрути, АСВ реално може да получи едва 288–345 млрд. рубли, което на 1 трлн. рубли под балансовата стойност на техните активи.

Вече е ясно, че от 105 банки-банкрути, 98 трезора са участници в системата за застраховане на депозитите. Текущият обем на вземанията на първостепенните кредитори от тях достига сумарно 502 млрд рубли. 423 млрд от тях са свързани с възстановяване на депозитите на вложителите.

Причината за такава структура на депозитите е популярната банкова схема, при която влогонабиращата институция привлича клиенти с обещание за високи лихвени доходи, за да покрие дупките си в капитала.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст