ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

АБВ предлага бъдещото Антикорупционно бюро да има и разследващи функции

румен петков

АБВ настояват Антикорупционното бюро на Кунева да има разследващи функции. Това обяви зам.-председателят Румен Петков на пресконференция в централата на партията. Те настояват и за отчетност пред Народното събрание на резултатите от борбата с корупцията. Управлението на такова звено трябвало да се осъществява от колективен орган, избран с 2/3 от депутатите.

Петков обяви, че АБВ ще бъде активен фактор в обсъждането на нормативната уредба, включително по отношение на предложението за изграждане на нов орган и в анализа на сега съществуващите органи. По думите му, повечето от министерствата и агенциите имат регионални инспекторати. Румен Петков подчерта, че обществото няма представена оценка, анализ на функционалността на инспекторатите.

Петков е категоричен, че държавата със своите институции, в това число НС, не е показала достатъчна воля за борба с корупцията. Необходим е сериозен анализ на всички функционални звена, включително МВР и ДАНС.

Бившият зам. главен прокурор и шеф на Националното следствие Бойко Найденов, който е експерт на АБВ, отчете, че няма нормален човек, който да не иска най-после да има някакъв ефект от борбата с „това уродливо явление", наречено корупция. Той смята, че корупцията задушава икономиката и целия политически и обществен живот. Обществена тайна е, че тя е там, където има пари.

Найденов и други негови колеги подходили методологически относно Националното бюро за борба с корупцията и конфликт на интереси. По думите му, когато се създава нов орган, много правилно е да се направи анализ на това, което до момента е съществувало като законодателство и институции. Според Найденов сме богати на нормативна база. От 2001 г. до момента имаме над 10-ина документа, създадени на най-високо ниво. В същото време имаме и институции, които априори са създадени да се борят с корупцията – МВР, ДАНС, прокуратурата, подчерта той.

Найденов предупреди, че е задължително да се направи анализ на рисковете на корупционно поведение.

АБВ ще проведе среща с Меглена Кунева и ще представи предложенията си.

Партията на Георги Първанов предлага също и да се изгради единна агенция за обществените поръчки на държавните институции и втора агенция, която пък да отговаря за обществените поръчки на общините.

По отношение на политическата ситуация в страната, Румен Петков каза: „Ние сме готови за парламентарни избори, но провеждането им през следващата година е лошо за държавата". В рамките на четири години да правиш три пъти парламентарни избори, в тази кризисна за Европа и света ситуация, не е добро решение, смята той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст