ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пет грешки при избора на подаръци

клм

Британците връщат всяка година в магазините ненужни подаръци за над 2 млрд. паунда. Световният показател е 300 млрд. долара. У нас няма подобна статистика, а и не е прието към подаръците да се прилагат касовите бонове. Затова пък сигурно на всички поне веднъж се е случвало да направят несполучлив избор.

Купувате най-скъпото

Кой знае защо в съзнанието ни здраво се е закрепило убеждението, че любовта и привързаността могат да се измерят с пари. Дори да не очакваме и да не обичаме скъпи подаръци, все ни се струва, че трябва да ощастливим близките си с нещо по-скъпо. За мнозина това е толкова натрапчива идея, че предпразничното пазаруване се превръща в най-разоряващото събитие на годината. Мнозина не само харчат маса пари, но и купуват неща, които получателите вероятно няма да харесат. Съгласете се, че това е твърде глупаво предвид тежките финансови времена, в които посрещаме новата година.

Купувате най-евтиното

Обратният вариант, когато ни интересува само ниската цена, също не е най-ефективният. В този случай не търсим нещо хубаво, а това, което е на промоция. Понякога ни провървява и успяваме да открием на някоя разпродажба прекрасни неща. По правило обаче това са изключения. Желанието да похарчим възможно най-малко за подаръци е съвсем разбираемо във време на криза.  Но поне за децата всяка нова година е специална и си струва да не ги разочароваме. Може би е добре да намалим броя на подаръците? И да направим наистина стойностен избор, вместо да купуваме безсмислени дреболии за всеки член на семейството. Впрочем не само децата, а и възрастните ще се радват да получат един хубав подарък, вместо пет посредствени.

Купувате нещо „полезно“

Коледа и Нова година не са време за нравоучения и превъзпитание. Но много от нас се опитват да използват празниците тъкмо за това. Онези, които мислят, че е добре дъщеря им да спре да носи толкова често панталони, й подаряват пола. Съпругата, която смята, че е време мъжът й да престане да пуши, му купува никотинови лепенки и научна литература по темата. Бащата, който страда, че момчето му предпочита книгите пред спорта, му подарява футболна топка и така нататък… Но защо да подарявате нещо, което със сигурност ще развали настроението на вашите близки? Ако искате да промените нещо в тях, разполагате с всички останали дни през годината.

Купувате нещо материално

Друга класическа заблуда е, че подаръкът задължително трябва да е нещо, което може да се докосне. И колкото е по-голямо, толкова по-добре. Но когато погледнем назад, най-често се сещаме не за вещите, които сме притежавали, а за усещанията, за интересните случки и преживявания. Защо да не подарите на човека, когото обичате, тъкмо това? Приключенията могат да се организират според всеки вкус и бюджет. Например като осигурите на своя близък няколко часа конна езда, разходка в зимната гора, спа процедури или седмица на някой топъл плаж. В края на краищата може да му подарите и свободното си време, като го оставите да избере къде и какво иска да правите заедно.

Забравяте себе си

Коледа и Нова година са рядък и отличен повод да се поглезите. Да не говорим, че никой, освен вас самият, не знае за какъв подарък мечтаете. Ами направете си го. Вероятно сте свършили доста неща през изминалата година и напълно го заслужавате. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст