ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Колко дължи Царево на Созопол за боклука? 71 хил.лева или 430 хил.лева…

левове

Колко дължи Община Царево на Община Созопол за депониране на битови отпадъци? Това питане, отправено от опозицията, се превърна в горещата точка на последното заседание на Общинския съвет в Царево. В Созопол е регионалното депо за отпадъци, което събира боклуците на морските общини на юг от Бургас. Ползвателите са създали сдружение, което се управлява от домакина – Община Созопол и всеки плаща такса за депониран тон. Оказа се, че Царево е натрупало известни задължения, колко точно са те, остава загадка.

Според кмета Георги Лапчев дълговете били 71 хил.лева, но според Емил Пейчев от Движение „Гергьовден” – числото е 430 хил.лева. По Закона за достъп до обществена информация, Пейчев се е сдобил с документ от Община Созопол, в който подробно е описано, че Царево дължи за депониране на отпадъци 120 хил.лева, както и 310 хил.лева отчисления по чл.60 и чл.64 от Закона за управление на отпадъци.

Справката е от 3 юни т. г., а към този момент задълженията били – 221 хил.лева за 2019 и 87 хил.лева за 2020 година. „Преценете дали някой от двамата кметове лъже, но виждате, че се получават сериозни разминавания”, коментира Пейчев пред Флагман.бг.

По думите му отправил питането, защото имал сериозни притеснения, че сметопочистването и сметоизвозването на Царево от една страна трупат задължения, а от друга – ефективността спадала. До него дори достигнала информация, че колите с боклука от Царево нямало да бъдат допускани до депото в Равадиново.

Другата интересна точка от последното заседание бе промяната на статута на парцел на „Мерилин Александрия” в Лозенец. Докладната е оттеглена от дневния ред, може би като сигнал, че мнозинството трудно ще успее да пробие опозицията в ОбС. За промяна на статута на ГЕРБ бе необходим само един глас. Опозицията от БСП и Гергьовден изглежда единна и не се пропука, с което даде заявка, че са незаобиколим фактор в местния парламент.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст