ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата с нови мерки срещу злоупотребите с инвалидни пенсии

очна ТЕЛК

Според НОИ близо 30 000 нови инвалидни пенсии са дадени у нас и то само за миналата година. Така от седем милионна България, броят на хората с инвалидни пенсии вече е близо 400 000. Някои от тях обаче получават по повече от една пенсия и така общият брой на отпусканите пенсии за инвалидност вече гони един милион. Статистиката сочи още, че около 2% от решенията на ТЕЛК се обжалват, сочи Нова ТВ.

Радо се ражда с тежко заболяване на мускулите. На година и половина родителите му получават ТЕЛК-решение с надеждата, че държавата ще им помогне за лечението и развитието на детето. „Помолих да му бъде отпусната електрическа количка. В нашия случай се отпускат за възрастни пациенти оборудване, което ние не можем да използваме”, обясни майката Ралица Енева.

И ако решението на ТЕЛК за Радо е ключово, защото семейството му получава поне  допълнителни средства, то за други документ от трудово-лекарска комисия се използва за привилегии за здрави деца и възрастни. „Знаeм че в нашата държава тези неща ги има. Някои родители стигат дори дотам, че вземат ТЕЛК за детенце, за да влезе то в детска градина”, заявява Ралица Енева.

Само през тази година в НОИ са се усъмнили в почти 2000 ТЕЛК-решения. Те са оспорени пред съда по подозрение, че са издадени неправомерно, като в някои случаи процентът инвалидност е завишен. „Не искам да омаловажавам проблема, той съществува. Така или иначе се подготвят промени, с които да се намалят злоупотребите”, заяви Бисер Петков от НОИ.

А ето и идеите: Лекарските комисии да бъдат разделени на две. Една – да определя процента увреждане, а друга, независима от първата, да каже какво може и какво не може да работи съответния пациент. „Разбира се търсим и начин за спиране на кранчетата там, където има злоупотреби. В момента има такива, не бих ги надценявал обаче”, заяви социалният министър Ивайло Калфин.

В  проблемите с ТЕЛК се намеси Центърът за противодействие на корупцията към Министерския съвет. Оттам поискаха затвор за лекари, които издават неверни ТЕЛК-решения. И санкции за самия човек, получил такъв документ. С началото на годината започва обсъждането на промените. Те трябва да станат ясни до април.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст