ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фонд “Земеделие” отчете 99% усвояемост на средствата по европрограми

Министерки съвет - премиерът Бойко Борисов

Усвоили сме 99 на сто от парите за земеделие през 2015 г. отчетоха от Държавния фонд "Земеделие" на пресконференция, на която бе предоставена информация за усвояването на европейските земеделски фондове през изминалия програмен период – 2007-2013 г. На брифинга присъстваха премиерът Бойко Борисов, както и министърът на земеделието Десислава Танева.

Плащанията през програмния период – от 2007 г. до настоящата година, от фонд "Земеделие", европейските фондове и националните програми общо са в размер на 3,281 млрд. лева, като ръстът е в тренда на целия програмен период, отбеляза изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов.

По линия на директните плащания в периода 2007-2014 г. на земеделските производители са предоставени над 9 млрд. лева, посочи той. Регистрираните заявления са с растящ брой.

Порожанов акцентира върху животновъдния сектор, където само за 2015 г. по различните програми са преведени 273 млн. лева.

По Програмата за развитие на селските райони разплатените пари са 1,345 млн. лева за финализиране на абсолютно всички мерки както по Първа ос (частни инвестиции), така и по Втора ос (агроекологични плащания и общински мерки), уточни изпълнителният директор на фонд "Земеделие".

Загубените пари от еврофондовете са в размер на 24 млн. лева за целия период от проекти, които не са могли да бъдат реализирани, посочи той. Според Румен Порожанов одитите на ЕК са помогнали на фонд "Земеделие" да изчисти процедурите и да влезе в новия програмен период с ясни правила.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст