ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КЕВР започна проверка на “Овергаз”

КЕВР Иван Иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на "Овергаз Мрежи" АД, съобщиха от регулатора.

Причината е спирането на доставките на природен газ от руската "Газпром експорт" към "Овергаз инк" от 1 януари 2016 г. и последвалото прехвърляне на снабдяването на клиентите на "Овергаз" към държавната "Булгаргаз". Заповедта за проверката е на председателя на комисията Иван Иванов. 

На 4 и 5 януари КЕВР е извикала за обяснения представители на ръководствата на "Булгаргаз" ЕАД и на "Овергаз Мрежи" АД. Членовете на регулатора са били информирани за постигнатата договореност между двете компании, която гарантира непрекъснатост на доставките на природен газ за крайните битови и стопански потребители на "Овергаз Мрежи" АД, се посочва в съобщението.

На проведените срещи регулаторът е оценил високо положените усилия от страна на Българския енергиен холдинг и дъщерните му  "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД, както  и на "Овергаз Мрежи" АД за разрешаване на възникналия проблем.

По настояване на КЕВР "Булгаргаз" и "Овергаз Мрежи" са поели ангажимент да информират регулатора при всяка промяна на ситуацията.

В случай на възникнала необходимост, Комисията за енергийно и водно регулиране има готовност да изпълни функциите си съгласно действащото законодателство, в рамките на своята компетентност, се казва още в съобщението.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст