ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Контактите между България и Турция не бива да зависят от политик или партия

даниел митов

Посещението на изгонения председател на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан в посолството на Турция е най-вероятната причина за търсенето на разговори по темата от турска страна, заяви външният министър Даниел Митов в ефира на бТВ. 

"Българската дипломация направи всичко възможно отношенията с Турция да не бъдат повлияни от случващото се в ДПС. Нито една българска партия не може да бъда посредник при външните отношения на България, с която и да е страна", посочи дипломат номер едно у нас. 

"Който е трябвало да бъде извикан е викан, с който е трябвало да бъде разговаряно е разговаряно", заяви той на въпрос какво ще последва като действия от българска страна. Митов посочи, че е призовал "по съответния начин" турския посланик Сюлейман Гьокче "да преодолее възприятието в българското общество" за намеса от страна на Турция във вътрешните работи на България.

"Отношенията между България и Турция не могат да зависят от действията на един или друг политик, партия или посланик… Няма скандал в отношенията ни", категоричен бе Митов. По думите му  поддържането на ефективни отношения с Турция е важно, защото имаме прекалено много теми за разговор, които са свързани с инфраструктурни, транспортни проекти и с икономиката. 

Изказването на Митов идва след като премиерът Бойко Борисов призна, че е имало опити за натиск върху него от Турция, за да вземе страна в конфликта между Ахмед Доган и Лютви Местан с цел отстраненият лидер на ДПС да запази поста си. Обажданията започнали след 23 часа на 22 декември, като последното било в 1 часа, но българския премиер отказал разговори с турския си колега Ахмед Давутоглу. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст