ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

позиции

Илиян Василев

Илиян Василев, енергиен експерт

"Не искам да споря с премиера относно причините и мотивите зад преекспонираната опасност от "сваляне на правителството" преди Нова година – в сравнението с февруари 2013 година. Важно е той как го усеща, защото ако действително някой му внушава и той вярва в това, няма значение какви са фактите.

Всъщност истината е, че Сашо Дончев се опита да се еманципира от своите руски партньори, които просто го предадоха. И сега вероятно търси и със сигурност ще намери западни партньори. А това се наказва и от Русия, и от тук. Да си припомним и историята на неуспелия опит на "Мултигруп" да навлезе в бизнеса с природен газ. Сега се отваря възможност за реванш на съвременните наследници на "Мултигруп" за това, че не успяха чрез Илия Павлов преди двадесет години да влязат в газовия бизнес. След като отново "Мултигруп" управлява, значи се гответе за 1997 година. Дълго търсих контекста, но той изплува при този анализ – в България "Мултигруп" отново управлява схемата и хората."

Иван Хиновски, енергиен експерт

"Вероятен причинител на кризата между двете компании е, че "Газпром" отдавна има претенции да придобие "Овергаз", тъй като е единствената частна компания, освен "Булгаргаз", която има договор за внос на газ от Русия. Това е една много сладка ниша, която "Газпром Експорт" няма да пропусне. Той рано или късно ще придобие "Овергаз".

"Газпром Експорт" има интерес да изнася. Само че в случая вместо през квотите на "Овергаз", който има договор за внос, те ще бъдат прехвърлени през "Булгаргаз" и България ще получава същите количества, само че "Овергаз" ще бъде наказан."

 

Атанас Тасев, енергиен експерт

"На този етап проблемът с намесата на държавата е решен. Това показва, че майката държава има повече ресурси да се справи с каквато и да е ситуация, отколкото която и да е корпорация, работеща в рамките на държавата или в определен сектор. Официално тази т.нар. криза не е била очаквана, но е имало спорове в "Овъргаз" между  Сашо Дончев и неговите акционери в лицето на "Газпром" и "Газпром Експорт". Очевидно Сашо Дончев е разчитал на това, че към края на годината проблемът ще бъде разрешен. Не е разрешен. За да се стигне до тази крайна мярка – спирането на газа, означава, че там има много сериозен конфликт."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст