ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 20 български дружества са участвали в разбитата схема за пране на пари от чужбина

Румен Попов- окр.прокурор Пловдив

„Над 20 български дружества са участвали в разкрита мащабна схема за пране на пари, при която от чужди търговски дружества по банкови сметки у нас са били преведени и изтеглени над 2 млн. евро. Предварително са били извършвани проучвания на техните обороти и сделки. Над 10 са пострадалите дружества в чужбина, за което сме уведомили представителства на шест държави в Европейския съюз. Там се намират централите на засегнатите фирми. Ние сме в непрекъснат обмен с чуждите партньорски служби и им благодарим за активното ежедневно сътрудничество“. Това обяви на пресконференция днес в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов по повод извършено разследване за престъпления против финансовата система. Девет лица са привлечени като обвиняеми за изпиране на пари в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – престъпление по чл. 253 ал. 5 от Наказателния кодекс.

В разследването са участвали МВР и ДАНС, като съдействие се оказва и от правоохранителни органи на европейски държави.

От доказателствата по делото до момента е установено, че от над десет банкови клона у нас чрез повече от 25 финансови операции са били изтеглени  над 2 млн. евро в брой от октомври до 31 декември 2015 г. По-голямата част от тези действия са извършени в края на декември миналата година. Главният прокурор е поискал разкриване на банкова тайна на установените до момента лица и търговски дружества, участващи в схемата.

Принципът на екипността между прокуратурата – в лицето на окръжния прокурор Румен Попов и наблюдаващия прокурор Данаила Станкова, агентите на ДАНС, оперативните работници и разследващите полицаи в отдел „Икономическа полиция“ в ОД на МВР-Пловдив, доведе до възможността да не бъде нанесена щета на чужди търговски дружества от страни от ЕС в размер на над 5 млн. евро, установени до момента.

Изяснен е механизмът на извършване на финансовите престъпления. От имейл, идентичен с този на официалните представители на търговските дружества, били изпращани указания до служителите на същите тези дружества, да извършат нареждания на суми към български  дружества, като основание били посочени различни по вид търговски взаимоотношения, касаеща обща търговска дейност. За повече подробности от имейла на официалните представители – управителите на търговските дружества, същите са оказвали при съмнение от страна на служителя, до който адресират нареждането, да се свърже с посочен адвокат.  Служителите от своя страна, са търсили за контакт посочения в неистинското разпореждане на управителя, контакт с лицето, което се е представяло за адвокат и след потвърждение от негова страна, т.е. вече е бил въведен в заблуждение служителя на съответното дружество, имащ правомощието да извърши техническото нареждане към обслужващата ги банка. Това е било направено. Неизвестният съучастник в чужбина, въвел в заблуждение представителя на ощетеното чуждестранно дружество чрез системата Вайбър, е изпращал на друг участник в България копие на платежното нареждане, в което е вписано и българското дружество, което следва да получи парите. Всеки един от обвиняемите е получавал нареждане по Вайбър, че по сметката му са постъпили суми обикновено между 460 000 до 500 000 евро и от своя страна е отивал в БНБ с предварително подготвен формуляр, в който декларира, че парите са като заемни средства. Пред българската банка обвиняемите са представяли и договор с чуждестранното дружество – неистински такъв, с различно съдържание от представения в чужбина, за да могат да заявят за теглене в брой суми над 400 000 лева. След получаването на сумите на каса, част от обвиняемите са ги предавали на други двама обвиняеми, които са ги предавали на други неизвестни до момента лица.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов каза още, че за общодържавно издирване е обявен Георги Христов Георгиев, управител на „Паола 2015“ ЕООД, гр. Пловдив, за който има данни, че е източил 1,2 млн. евро по обявената схема. „Молим, ако гражданите имат информация за лицето, да ни окажат съдействие, защото подозираме, че като пълномощник на други няколко български дружества, може да продължава да извършва финансови операции за пране на пари“, апелира прокурор Румен Попов.  Наблюдаващият прокурор Данаила Станкова е поискала от съда да бъдат наложени запори на всички банкови сметки с титуляри юридически лица, на които собственици и управители са обвиняемите по делото. Поискано е налагане на запор и на банкови сметки на някои от обвиняемите и като физически лица, за които е известно, че имат такива.

„Извършени са над 20 претърсвания и изземвания в жилища, офиси, моторни превозни средства в Пловдив, София, Варна, Велико Търново и др. Намерени са фирмени документи, банкови декларации, заявки за теглене и получаване на суми,множество телефонни карти, които са били използвани или предназначени при комуникацията между обвиняемите. Интересно е, че като основание за теглене на сумите са били представяни неистински договори за заем с чуждите ощетени юридически лица, чрез които са декларирали произхода на парите“, допълни Данаила Станкова.

Окръжна прокуратура-Пловдив продължава активните процесуално-следствени действия по разследването. В пресконференцията днес участваха старши комисар Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив, Николай Петров, директор на ТД на ДАНС в Пловдив и др.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст