ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Само факти

клм

Златна статуя на Мао

В китайската провинция Хунан бе издигната 37-метрова позлатена статуя на Мао Цзедун. Гигантският монумент е платен от местни бизнесмени, които са събрали почти 3 мил. юана (около 460 хил. долара) за изграждането му. Мненията за статуята в социалните мрежи са разнопосочни – според едни парите можело да бъдат похарчени по-разумно, а според други паметникът е добър начин за увековечаване на „великия кормчия“. Сегашният лидер на Китай Си Дзинпин смята Мао за велика историческа фигура, макар да признава, че е допускал грешки.

 

Жена оглави „Уест Пойнт“

Жена оглави американската военна академия „Уест Пойнт“ за пръв път в историята. Бригаден генерал Даяна Холанд е на 47 години и е ветеран от войните в Ирак и Афганистан. Тя положи клетва като ректор на академията, която самата тя е завършила през 1980-а. „Изключително благодарна съм за тази възможност. Благодаря на моя съпруг и моя баща за тяхната подкрепа. Няма търпение да започна работа с кадетите. Те искат толкова малко, за бъдат добре водени“, заяви Холанд.  „Уест Пойнт“ е най-старото военно учебно заведение в САЩ, което започва да приема жени от 1976-а.

 

Древноримски град под арабска крепост

Откриването на голямо древноримско селище в Испания се превърна в истинска сензация в света на археологията. Мястото на многообещаващата находка е градчето Химена де ла Фронтера в Андалусия. Римският град бе открит под главната местна забележителност – мавританска крепост от VІІІ в. пр. Хр., построена по време на арабското владичество. Любопитно е, че испанските археолози започнаха мащабни разкопки неотдавна, въпреки че самото откритие е направено преди повече от 10 години. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст