ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Младеж осъди държавата за провален старт в кариерата

Левове

Младеж осъди Агенцията по заетостта за проваления старт на неговата кариера и сега ще получи обезщетение от 900 лв. за сблъсъка си с чиновническото бездушие. Решението за това е на Административния съд в Пловдив и е безпрецедентно, пише " Правен свят".

През 2011 г. авторът на иска кандидатствал за работно място по програма "Старт в кариерата". Не бил допуснат до надпреварата и дори не бил уведомен за причините. Наложило се младежът да подава заявления по Закона за достъп до обществената информация, за да разбере аргументите да не бъда включен в програмата. След това оспорил заповедта на Агенцията по заетостта в съда и през 2013 г. тя била отменена като незаконосъобразна. Към този момент обаче свободните работни места по програмата вече били заети.

На тази база потърпевшият завел дело срещу агенцията по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като обяснил, че срещата му с бюрокрацията породила у него чувство за несправедливост и безпомощност в борбата с администрацията, разочарование, безпокойство и без¬съние. Не на последно място изтъкнал и че му се наложило да влага усилия, за да разбере защо е получил отказ. Целия този дискомфорт той остойностил на 2500 лв. Пловдивският административен съд признава за адекватна компенсация само 900 от тях.

Агенцията по заетостта, която трябва да плати и 300 лв. разноски по делото, освен обезщетението, може да обжалва решението пред Върховния административен съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст