ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Очевидец следи “Октопод” от небето

георги цветанов

Годината на Зелената коза не бе никак благосклонна и към двама от важните свидетели по влачещото се от години дело "Октопод" – срещу бившата барета и съветник от ДАНС Алексей Петров. Пламен Устинов, който преди време даде показания срещу някогашния спецбоец, пресрещна с главата си добре наточена манара, развъртяна от негов съселянин в тетевенското село Глогово. Новината за посичането му пристигна далеч преди обстоятелствата от инцидента и накара интересуващите се от съдбата на делото "Октопод" да провидят зад случилото се пипалата на главоногото. Както е известно, Устинов имаше огромна заслуга за повторното задържане на Алексей Петров в началото на юли 2012 г., след като по искане на прокуратурата той се изправи пред Софийския градски съд и обяви, че Петров го е заплашвал и изнудвал, за да промени показанията си по делото. Тогава съдия Румяна Ченалова върна Алексей Петров зад решетките, а на бившия държавен охранител Устинов му бе назначена охрана от МВР. 

Устинов имаше късмет и след челния сблъсък с брадвата остана жив. Лошият късмет обаче застигна друг важен свидетел: изпреварвайки фаталния петък 13 през ноември – бившия шеф на плевенския клон на някогашната Първа частна банка Георги Цветанов. Той загина в катастрофа край Чирпан.

Цветанов бе основен свидетел срещу Алексей Петров и твърдеше, че преди години е бил изнудван и заплашван от него. При първото разглеждане на делото срещу бившата барета през юни 2012 г. той даже сподели, че срещу него е подготвяно покушение и по тази причина му беше назначена охрана. Цветанов продължи да твърди, че му отправят заплахи. Заради неговите показания пешкира изпра Димитър Захариев, обвинител от Окръжна прокуратура-Плевен. Той беше отстранен, защото натискал свидетеля Цветанов да се отрече от обвиненията си срещу Алексей Петров. Освен това Захариев убеждавал банкера да набеди бившия наблюдаващ прокурор по делото "Октопод" Светлозар Костов в престъпление срещу правосъдието.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст