ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Орбан: България трябва да бъде приета в Шенген

орбан

"Европейският съюз трябва да създаде нова ограда на границата на Гърция, тъй като споразумението с Турция няма да бъде достатъчно, за да спре стотиците хиляди имигранти, които идват в Европа", заяви унгарският премиер Виктор Орбан предаде "Ройтерс".

По думите му България трябва да бъде приета в Шенген, а на Македония трябва да се дава финансова подкрепа и друга помощ, така че може да подсили отбраната си.

Неговото правителство постави огради по южната граница на страната, за да се предпази от мигрантите и лица, търсещи убежище, които бягат от войната и бедността в Близкия изток и Азия.

Бариерите първоначално привличаха критики от страна на партньорите от Европейския съюз, но няколко страни, като Словения и Австрия също поставиха бариери. Други наложиха проверки в рамките на безвизовата зона на Шенген, за да се справят с потока.

Орбан заяви, че Германия, която посрещна един милион имигранти през миналата година, наскоро е възприела "здравия разум", за да забави пристигащите. Но според Орбан нищо по-малко от пълното спиране на потока няма да реши проблема.

Унгарският премиер заяви, че ще наложи вето на всички възможни санкции на Европейския съюз срещу Полша, силен регионален съюзник, след неотдавнашната среща с ръководителя на управляващата партия в Полша.

"Европейският съюз не трябва да си мисли за прилагане на каквато и да е санкции срещу Полша, защото това ще изисква пълно единодушие и Унгария никога няма да подкрепи каквито и да е санкции срещу Полша", каза Орбан.

Полша е заплашена със санкции от ЕС заради приетия наскоро медиен закон, който постава държавните медии под прекия контрол на правителството.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст