ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сделка в джунглата на чистачите

Знаете ли, че у нас има един бизнес сектор, който се разви изключително успешно точно по време на кризата и вече е важен фактор за икономиката с милиардните си обороти? Това са т. нар. фасилити услуги, или казано по-конкретно – всички дейности по поддръжката и управлението на непроизводствените сгради: като се започне от почистване, пожарна безопасност и други инсталации, телекомуникации, енергийна ефективност, паркинг системи и т.н. 

Днес браншът все още е силно раздробен и десетки фирми се борят за вниманието на клиентите. Дори има няколко различни организации, които представляват интересите на тези компании. С разширяването на пазара обаче неминуемо възниква необходимостта от дружества с по-големи технически възможности, които да предложат пълен пакет услуги, и то на европейско ниво. А най-бързият и логичен отговор на това предизвикателство е консолидацията на бизнеса, както впрочем се случи при кабелните и интернет операторите. 

Почистването и поддръжката на сгради отдавна не е досадно занимание, а печеливш и бързо развиващ се бизнес, който върти милиарди.

Първият признак за обединяване на силите вече е налице. В дните преди Нова година в Комисията за защита на конкуренцията постъпи съобщение за предстояща концентрация, състояща се в придобиването на "Фасилити Оптимум България" ЕАД и "Вики Комфорт 2004" ЕООД от страна на "Мундус Сървисиз" АД. Първите две дружества са едни от основните играчи и конкуренти на пазара. "Фасилити оптимум" се управлява от Бисера Иванова и е собственост на "Ей Джи Кепитъл" – обединяваща десет компании в областта на недвижимите имоти и свързаните с тях бизнеси, зад която стоят малтийската "Еф Ес Ди Кепитъл Лимитед" и Христо Илиев. Според най-актуалните данни в Търговския регистър през 2013-а "Фасилити оптимум" е реализирало почти 10 млн. лв. оборот, а нетната му печалба е в размер на 1.1 млн. лева.

"Вики комфорт" пък е изцяло собственост на Лъчезар Петров. От годишния й финансов отчет за 2013 -а (б.а. – за миналата и по-миналата година такива отчети не са публикувани в Търговския регистър) става ясно, че нейните приходи гонят 8 млн. лв., а печалбата е около четвърт милион.

Колкото до "Мундус Сървисиз" АД, което ще придобие споменатите две предприятия, то е новоучредено дружество с регистриран предмет на дейност "интегрирани услуги по управление и поддръжка на сгради и административна подкрепа на дъщерните дружества, които предоставят същия тип услуги". Датата на регистрация на "Мундус" е 6 януари 2016 година. Нейни учредители са споменатият вече Лъчезар Петров, люксембургското дружество "Кей Джей Кей Фънд II" и холандската кооперация "Емпауър кепитъл фънд кооператиф У.А.". Собственикът на "Вики комфорт" е записал 7500 акции с номинал и емисионна стойност 1 лев, което е 15% от капитала на "Мундус". А двете чуждестранни фирми държат по 21 250 акции (42.5%) с номинал един лев, но емисионната им стойност е 117.65 евро, или общо 2.5 млн. евро за всяка компания.

Съдейки по публикуваното от КЗК съобщение към момента на подаване на уведомлението, "Мундус Сървисиз" не извършва търговска дейност и няма присъствие на никой пазар. От своя страна лицата, упражняващи контрол над тази фирма, нито други лица от техните икономически групи, не извършват дейност на съответните пазари, на които оперират "Фасилити Оптимум България" и "Вики Комфорт 2004". "Двете дружества, обект на придобиване, извършват дейност на един и същи продуктово-географски пазар, но обединението им под общ контрол не би могло да доведе до установяване или засилване на господстващо положение", пише още в съобщението.

Пред в. "БАНКЕРЪ" Лъчезар Петров отказа да разкрие подробности около сделката, преди да е излязло становището на Комисията за защита на конкуренцията. "Когато имаме разрешение за придобиването, ще оповестим публично причините за това и плановете ни за бъдещето", каза той. Но не е за пропускане фактът, че "Фасилити Оптимум България" е заложено пред "Сосиете Женерал Експресбанк" като обезпечение по кредит в размер на 3 млн. евро. Според договора за залог на търговското предприятие крайният срок за усвояване на парите е 30 юни тази година. Последният ден от месец май 2019-а пък е крайната дата за погасяване на всички задължения. Номиналната лихва по кредита се формира от месечния EURIBOR плюс надбавка от 4.1 процента.

 

Няма такъв пазар!

Какво точно обхваща секторът на фасилити услугите? Истината е, че няма еднозначен отговор на този въпрос. През годините неведнъж се е казвало, че фирмите, занимаващи се с поддръжката на недвижимо имущество, въртят огромни пари. През 2011-а споменаваната сума бе около един милиард лева, докато три години по-късно вече се говореше за невероятните 5 млрд. лева. Причината за този невероятен ръст обаче не е само в по-широкото навлизане на професионалната поддръжка на сгради. В основата стои включването на допълнителни услуги. Едно е например да говорим само за почистване и охрана на офисите, а съвсем друго за енергийна ефективност, опазване на околната среда и интелигентни системи за управление.

Точно затова Горан Миланов, който е председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация и заместник-председател на управителния съвет на Европейската фасилити мениджмънт асоциация (EuroFM), не се ангажира с конкретни данни за сектора. По думите му няма и как да се извадят едни или други числа, защото в националната статистика все още няма кодове, които да определят обхвата на този бизнес. Въпреки това Миланов е категоричен, че професионалното управление на сгради продължава да се развива изключително успешно и страната ни вече е на нивото на Австрия, Чехия и Унгария. 

"По-важното в случая е, че самият фасилити мениджмънт търпи сериозна промяна. Досега той се свързваше основно с услугите по поддръжката на сградите, почистване, обслужване на климатици, асансьори и т.н. Но все по-често нашата работа започва да се приема като мениджърска – ставаме партньори на компаниите, които притежават големи активи", отбеляза Миланов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст