Монументът пред НДК ще бъде демонтиран

НДК-проект войнишки паметници

 

Спорът за демонтажа на паметника пред Националния дворец на културата в центъра на столицата и за преместването на скулптурите  в Музея за история на София беше решен. През седмицата тричленен състав на Върховния административен съд  отхвърли окончателно  жалбите както  на автора на паметника проф. Валентин Старчев, така и на общински съветници от БСП и на създадените за случая граждански организации, които се обявиха срещу неговото премахване.

Магистратите са приели, че проф. Старчев не може да претендира, че държи правата върху целия паметник "1300 години България".

По този начин  решението на Столичния общински съвет (от края на 2014-а) паметникът да бъде демонтиран, а на негово място да бъдат възстановени мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, които са били премахнати от това място през 1977-а, може да бъде реализирано.

Мемориалът на героите от двата пехотни полка е издигнат през 1934 година. На трите стени са били изписани имената на над 3000 загинали през Балканската и Първата световна война. През Втората световна война бомба събаря едната стена, а в края на 70-те години на XX век събарят и другите две, за да бъде построен Националният дворец на културата.

Съдебната битка на проф. Старчев започна преди година. През април 2015-а първоинстанционният съд взе същото решение, но то беше обжалвано. В мотивите си проф.Старчев  беше посочил именно че са нарушени авторските му права, и поиска от магистратите да обявят  решението на общинския съвет (взето с мнозинство) за нищожно. В хода на делото беше извършена  документална проверка в архивите на столичното кметство, която доказа, че авторът се е отказал от правата си върху паметника още при неговото построяване. И още нещо – оказа се, че не съществува дори документ, който да удостоверява, че монументът  "1300 години България"  е … паметник.

В тази връзка трябва да припомним, че общинските съветници взеха решението за демонтажа му, след като в кметството беше внесена подписка от гражданска организация, а проектът за възстановяване на мемориалните плочи бе изготвен  по идея на представители на Съюза на ветераните от войните, Съюза на запасните офицери, Съюза на военноинвалидите и Съюза на парашутистите.

През август общината организира допитване сред софиянци как да изглежда мястото на паметника “1300 години България“. И гражданите на столицата се произнесоха  категорично. Те поискаха на мястото да бъде възстановен военният паметник, а монументът на проф.Старчев да отиде в… музея.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст