Русия не е зачеркнала “Турски поток”

Александър-Новак- среща-Брюксел-газ-март2015

Русия е готова да строи газопровода „Турски поток”, ако види заинтересованост към проекта от страна на европейските и турските си партньори. Това заяви в интервю за телевизионния канал "Россия – 24" министърът на енергетиката Александър Новак.

"Знам, че Европейската комисия и министри на енергетиката на европейските страни работят над този въпрос. От наша страна сме готови за реализация на този проект, ако окончателно бъде проявен интерес от тях  и нашите турски партньори”, каза Новак.

В началото на декември министърът съобщи, че преговорите между Русия и Турция за изграждането на газопровода са прекратени след изострянето на отношенията между двете страни поради свалянето на руския боен самолет.

По-късно, в средата на декември, руският президент Владимир Путин свърза началото на изграждането на съоръжението с получаването на писмени гаранции за подкрепата на проекта от страна на ЕС. По неговите думи, преговорите за „Турски поток” не са прекратени, но реализацията на проекта изисква доказателства, че Еврокомисията го подкрепя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст