Корупцията в митниците не е по-голяма, отколко в други администрации

публичен дебат за справянето с корупцията на европейско и национално ниво на тема: „Институциите срещу корупцията. Добрите практики на ОЛАФ“ Ваньо Танов - Агенция митници

Корупцията в митниците не е по-голяма, отколко в другите администрации. Това заяви пред бТВ директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов и уточни, че проблемът с корупцията е натрупван през последните 20 години и е видим, но корумпираните служители по пунктовете вече са единици. 

Той обясни, че за първи път от над 20 години в агенция "Митници" няма отчитане на пари от пунктовете към централното ръководство и политическите партии. Според него това се потвърждава и от негови разговори с ръководители на специалните служби. Танов подозира, че именно липсата на такива трансфери са и причина за острите атаки срещу него.

"В последните шест месеца на миналата година съм убеден, че от началник на пункт не участва никой в такива схеми на Капитан Андреево. Там има не повече от 5-6 човека, на които не може да се вярва", каза Танов.

Той подчерта, че не прави компромиси при избора на кадри в митниците."Нямам обаждане от политическо лице до сега за назначение. Не изключвам под мен да има такъв натиск и те да ми повлияят, но съм казал на моя екип да не влиза в разговори и обещания, защото си има конкурси", допълни Танов. 

До няколко месеца ще заработи система, който ще намали още корупционните практики по пунктовете. Благодарение на нея, картината от всички рентгени по границите ще излиза на едно място, като операторите, които контролират, няма изобщо да имат достъп до фирмите. 

Шефът на митниците е категоричен, че няма да подаде оставка, заради протестите срещу закриването на митницата в Свиленград. Той уточни, че на мястото на старата структура е създадено митническо бюро, което ще подобри работата, като единствената разлика е, че е намалена администрацията с 60 човека. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст