Паисиевата история не изпада от учебната програма

ваня кастрева

„История славянобългарска" на Паисий Хилендарски не изпада от учебното съдържание, а вместо в шести ще се изучава в девети клас. Това заяви заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева пред bTV.

По думите ѝ новата учебна програма предвижда 60% от учебната програма да е отделена за упражнения и тестове, както и свободно избираеми автори и произведения. По този начин за първи път не се "препуска през материала", а се дава възможност на учителите да проявят творчество и да подберат свободноизбирателни автори, които да са интересни и подходящи за учениците им. Кастрева подчерта разликата между задължителна литература и "просто да чуят и да знаят за Паисий".

По думите ѝ програмата е задължителният минимум, който трябва да се мине в час, но образователният процес не свършва с нея.

В новата програма се стремим да редуцираме академичността, за да дадем възможност на учителя да избере допълнителните произведения в зависимост от интересите на учениците си. В училище децата трябва да се научат на отношение и критическо мислене, да се стремят да учат през целия си живот, изтъкна Кастрева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст