ЕК предупреди, че 11 страни са изправени пред финансови рискове

ек

Общо 11 страни членки на Европейския съюз, включително Франция, Италия и Великобритания, са изправени пред големи рискове за устойчивостта на държавните си финанси. Причината е, че дори след 10 години държавният им дълг все още ще бъде висок, обяви днес Европейската комисия.

В доклада си за фискалната устойчивост ЕК посочва, че Белгия, Ирландия, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Португалия, Румъния, Словения, Финландия и Великобритания са изложени на голям риск.

Докладът се основава на макроикономическите прогнози на Еврокомисията за всички 28 членки от ноември миналата година, които оценяват развитието на икономическите показатели две години напред.

Документът не съдържа препоръки, но Комисията по-късно трябва да изготви препоръки за всяка страна.

Анализът на устойчивостта не включва Гърция или Кипър, тъй като за тях все още са в сила международни спасителни програми.

Според ЕК в никоя европейска страна в краткосрочен план няма рискове за фискалната устойчивост. За Италия обаче се посочва, че някои фактори като брутният и нетен дълг, брутните финансови нужди и обемът на "лошите" кредити сочат "предизвикателства" в краткосрочен план. Подобни коментари са отправени към още 15 страни.

Държавите с най-добра фискална устойчивост и с най-ниски рискове в краткосрочен, средносрочен и дори дългосрочен план са Дания, Германия, Естония и Латвия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст