СГП и ГД „Национална полиция” задържаха мъж, извършил документа измама за близо 4 000 000 лева

човек с белезници

Софийска градска прокуратура и ГД „ Национална полиция ” задържаха Евгени Когелов за извършване на документна измама в размер на 3 838 611 лв. Когелов, който се укриваше от властите от 8 месеца, е открит и задържан с Постановление на прокурор от СГП до 72 часа.

Разследването срещу Когелов започва на 12 май 2015 г. в София, когато чрез неистински документи – два броя пълномощни от италианския гражданин Л. Л., е получил без правно основание чуждо движимо имущество – почти 4 млн. лв., като документната измама е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай – чл. 212 ал. 5 вр.ал.1 от НК.

На 30 април 2015 г. в банков клон в столичния кв. „Люлин” Когелов отишъл и се представил за пълномощник на италианеца, като представил и фалшив документ за това. Въз основа на това от името на потърпевшия, Когелов открил банкова сметка в лева на името на пострадалия и я захранил с малка сума пари. Чрез това пълномощно той можел да се разпорежда с авоарите по сметката, както и да извършва интернет банкиране.

Няколко дни по-късно – на 5 май 2015 г. банката изготвила и сертификата за интернет банкирането, чрез който Когелов можел да извършва разпореждане с авоарите от банковата сметка на италианския гражданин.

Въз основа на второто фалшиво пълномощно – на 12 май 2015 г., Когелов от депозитна сметка в евро чрез вътрешнобанков превод превалутирал от евро в лева сума в размер на 1 963 986 евро и ги превел в по-рано откритата левова сметка с титуляр италианеца Л. Л.

Същият ден чрез интернет банкиране Евгени Когелов извършил превод на сумата – 3 000 000 лв. от левовата сметка на италианеца в своя, но в друга банка, чийто титуляр е самият той. По – късно отишъл с два сака, за да изтегли голямата сума в брой. Банковите служители се усъмнили и се обадили в другата банка. Станало ясно, че се става въпрос за извършена крупна измама.

Извършителят напуснал банката и тъй като се усъмнил, че е разкрит повече не се върнал. Започнал и да се укрива от властите, които го обявили за общодържавно издирване. На  25 януари 2016 г. той  е установен и задържан.

Предстои СГС да разгледа искането на СГП за вземане по отношение на обвиняемия Когелов на мярка за неотклонение ”Задържане под стража”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст