Скандират “Оставка” и “Мафия” пред парламента

протест

Започна протестът пред Народното събрание, организиран през социалните мрежи, под наслов "Тук сме". Около 15.00 часа пред сградата на парламента се събраха около 200 – 300 души, които развяват български знамена.

Протестиращите скандират "Оставка” и "Мафия”.

На площада има екипи и коли на пожарна, жандармерия и полиция, но засега обстановката е спокойна. Не е спряно движението по жълтите павета.

Протестиращите настояват за свикване на Велико Народно събрание и политици, които са участвали по един или друг начин в политическия живот, да нямат право да бъдат издигани за Великото Народно събрание. Исканията им са да бъде сформиран Национален съвет от седем души, избрани директно от хората и те да взимат решения, като всяко решение трябва да се гласува само при резултат 5 към 2.

Според организаторите на протеста трябва да се сформира парламент от 100 души и всички закони да се гласуват сами при пълен кворум от Народното събрание. Да няма депутатски имунитети и никакви екстри за народните избраници, допълват протестиращите. Хората искат и незабавно разследване на всички политици, участвали в управлението на страната от 1989 до ден днешен.

Протестиращите настояват и за безплатно образование за всички деца в България, безплатно здравеопазване за всички в България, отваряне на много нови работни места, стопляне на отношенията със съседните страни, в това число и Русия, и неутралитет спрямо военните конфликти по света.

Сред исканията на хората са и увеличаване на минималната работна заплата незабавно на 800 лева, минималната пенсия да стане 600 лева, а майчинството да е не по-малко от минималната пенсия. Социални помощи да има само за лица, завършили средно образование.

Разследване на банките в България за последните 20 години е част от другите искания на протестиращите. Разваляне на всички договори с ЕРП-тата, както и разваляне на всички договори с дружествата ВиК и Топлофикация.

Протестиращите настояват за затваряне на границата за мигранти и бежанци, екстрадирането им от България.

Десет души са задържани още преди началото на протеста пред Народното събрание. Част от тях са без документи за самоличност, а в други са открити забранени предмети (боксове, палки и ножове). Повечето от задържаните са от провинцията, те са отведени в столичното Пето РУ

"Организаторите са същите сили, които използваха подобен сценарий през 2013 година", каза преди ден Севдалина Арнаудова, директор на правителствената пресслужба. Според нея се свикват футболни агитки и други хулигански групи с цел дестабилизация на правителството.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст