Крахът на свободната зона

ограда

В последните дни и за слепите стана очевидно, че по отношение на бежанския проблем не се държим като добри комшии с южната ни съседка Гърция. Миналата седмица по време на конференция за противодействие на тероризма в Дунавския район в присъствието на безучастната ни вътрешна шефка Румяна Бъчварова баварският вътрешен министър Йоахим Херман заформи голяма интрига. Той заяви, че ако Гърция продължи да защитава границата си неефикасно, може да й се наложи да излезе от Шенген. А ние, според хер Херман, сме осъществявали много ефикасна защита на границите си.

Разбира се, той едва ли би рекъл нещо друго, при положение че домакин на конференцията бе колегата му Бъчварова. Очевидно баварският вътрешен министър не е имал време да се поразходи по бул. "Мария Луиза" и из околните улици в столицата, за да види що е незаконен бежанец и има ли той почва у нас. И едва след това да си даде точна сметка, че действително "всички сме заинтересовани да успеем да предотвратим и влизането в страните ни, и излизането на съответните терористи от тях", както Херман заяви на конференцията – своеобразно признание за ефикасната защита на границите.

Обяснимо е, че гърците реагираха гневно на предложенията за временното изключване от Шенген и за промени в Шенгенското споразумение, предвиждащи и изместване на външната граница на ЕС на север. За това се заговори в началото на седмицата, когато вътрешните министри на ЕС се срещнаха в Амстердам, за да обсъдят именно преместването на южната външна граница на Шенгенското пространство на север, както и разполагане на полицейски сили по македоно-гръцката граница. Повечето страни членки на ЕС натискат Атина да полага повече усилия за спиране на потока от мигранти към Европа.

Много е трудно да спреш наплива на малки лодки към Гърция, освен ако не стреляш по тях, което обаче противоречи на европейските и на гръцките ценности. Ние няма да направим това, заяви в отговор гръцкият министър на обществения ред Никос Тоскас. И призова другите страни членки на ЕС да започнат да поемат своя дял от бежанци – в знак на солидарност. През 2015 г. ЕС съгласува план за разселване на 160 хиляди бежанци от Гърция и Италия в останалите страни членки на общността, но досега са преместени само 331 души.

Вместо да проявят солидарност в началото на седмицата държавите членки от ЕС се обърнаха към Европейската комисия с молба да се подготви за удължаване на граничния контрол в Шенгенското свободно пространство до две години. Искането иде на фона на въведените вече временни ограничения и проверки по границите на някои европейски държави.

"В момента въвеждането на временен контрол може да продължи максимум шест месеца. Но безпрецедентният поток от хора, търсещи убежище, който принуди държавите членки да въведат подобни мерки на национално ниво, все още не показва признаци да намалее. Ето защо държавите членки призовават ЕК да подготви юридическата и практическата основа за продължаване на действието на временните мерки по силата на чл.26 от Кодекса на шенгенските граници", заяви холандският министър по миграцията Клаас Дейкхоф, който председателстваше срещата на вътрешните министри на ЕС в Амстердам. А чл.26 позволява извършване на граничен контрол в период до две години. 

Обаче тъй като България не се намира в Шенген, никой не ни пита какво мислим по въпроса. И никак не е ясно ще ни сполети ли европейската солидарност и ще ни признаят ли партньорите заслугата, че пазим външната граница на зоната по всички шенгенски правила? Засега шенгенско бъдеще за нас въобще не се коментира. Стигна се дотам страните от Вишеградската група (Чехия, Словакия, Унгария и Полша) да обявят, че имат готов план за действие за затягане на контрола на границите на България и Македония, ако до месец не заработи договорът за защита на турско-гръцката граница. Вишеградската група вече плътно стои зад унгарския премиер Виктор Орбан, който се запъна и за нищо на света не е съгласен да пусне в страната си и един бежанец. Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка обяви, че не трябва да се допуска повторение на ситуацията от миналата година, когато през балканските държави в Централна Европа пристигнаха стотици хиляди бежанци. От началото на годината от Гърция в Македония са прехвърлени близо 40 000 мигранти, за изминалата година те са над 700 000 души. Чехия е готова да затвори границите си за мигранти, ако миграционната вълна започне да застрашава националната сигурност, обяви Соботка.

Очевидно предложението за удължаване на срока за ограничения и затваряне на границите не е друго освен капсулиране на сегашните страни членки на Шенген за сметка на българи и македонци, които гледат свободната зона през крив макарон. И гърците, които макар и в Шенген заради георграфското си положение са на топа на устата. Що се отнася до турците, изглежда, само те ще излязат на далавера, вдигайки мизата от три на повече милиарди евро за справяне с бежанския поток. Дали ще се справят е друг въпрос – за съжаление на нашата национална сигурност…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст