Ваньо Танов е убеден, че има картел на пазара на горивата

публичен дебат за справянето с корупцията на европейско и национално ниво на тема: „Институциите срещу корупцията. Добрите практики на ОЛАФ“ Ваньо Танов - Агенция митници

"Продължавам да мисля, че има картел на пазара на горивата. Няма обективни причини да бъдат цените по бензиностанциите като тези в момента", заяви пред Нова телевизия шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Според него обаче яростна е съпротивата на монопола в горивата.

"Не може един от търговците да внася горива и да ги предлага на пазара на много по-ниски цени от останалите и това да се приеме без съпротива", аргументира се той и обясни, че ако има един, който смъкне цените в цялата страна, както стана във Варна и следващите ще го последват. Според Танов обаче, ако има такъв човек, той ще си навлече много големи неприятности.

"Който иска да поддържа монопол, използва всички средства. Конкуренцията трябва да се задуши. Ако в една държава производител има и търговска верига, ясно е, че ще се стреми да извлича максимална печалба. Затова е тази яростна съпротива", коментира още шефът на митниците.

Затова задачата на митниците е да се създадат равни условия за всички в този бизнес, за да има конкуренция, посочи Танов и определи като необясним огромният скок на приходите от акциз. 

Той изтъкна, че рекордните над 4.565 млрд. лева приходи от акциз не могат да се обяснят с икономически растеж. В развитите държави отбелязват ръст 0.2%  до 1-2%, а у нас увеличението за година е 11.8%. Това единствено показва, че в хазната влизат приходи, които години наред не са събирани, обясни още шефът на митниците. По думите му през последните 25 години не е имало подобен ръст.

През миналата година приходите от акциза на горивата са с 8.3% повече от тези през 2014 г., за тютюневите изделия ръстът е 16.5%, от акциз на алкохол е 6.4%,  а за бирата – 4%, сочат данните на агенцията.

Според Ваньо Танов най-важно е да се промени първо Законът за съдебната власт, защото не може едно дело за задържан корумпиран митничар да се влачи с години. Той намекна, че корупцията в съдебната система пречи да има осъден мафиот и попита защо няма нито един арестуван и осъден за контрабанда. По думите му въпросът за липсата на арести и осъдени трябва да бъдат зададени към много институции.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст