Зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова поздрави работещите в ГДИН с професионалния им празник

Министерство на правосъдието

Заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова поздрави днес работещите в системата на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) по повод професионалния им празник.

На днешната дата, 29 януари, своя професионален празник честват работещите в системата на затворите и арестите.

29 януари е обявен за празник на ГДИН с Решение № 862 на Министерския съвет от 15.12.2006 г., защото на тази дата преди 136 години се слага началото на новата наказателно-изпълнителна система в България. На 29 януари 1879 г. са утвърдени    Привременните правила за учредяването на затворите от  императорския руски комисар А. М. Дондуков- Корсаков, един исторически документ за системата.

Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” е специализирана административна структура, юридическо лице към министъра на правосъдието. Тя упражнява пряко ръководство и контрол върху дейността на местата за лишаване от свобода и пробационните служби.

Дейността й е регламентирана в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и е свързана с изпълнението на наказанията доживотен затвор, лишаване от свобода и пробация, и на мерките за неотклонение „задържане под стража” в местата за лишаване от свобода.
Териториалните служби на ГДИН са:
– 12 затвора с 21 затворнически общежития от открит и закрит тип;
– 1 поправителен дом за непълнолетни момчета в гр. Бойчиновци и 1 поправителен дом за непълнолетни момичета към затвора в гр. Сливен;
– 27 областни служби “Изпълнение на наказанията” /ОС “ИН”/ със сектори “Арести” и “Пробация”.

Поздравление на заместник-министъра на правосъдието Красимира Филипова към работещите в системата на ГДИН:

От името на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и лично от мое име честитя професионалния празник на всички служители в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” – 29 януари!

Използвам случая, за да изразя уважението си към труда на служителите в местата за лишаване от свобода, които полагат всекидневно усилия да се справят със задълженията си в сложните условия на финансови ограничения.

Изминалата 2015 година за системата за изпълнение на наказанията премина под знака на реформите. Беше извървян дълъг и не лек път. Пред ГД „Изпълнение на наказанията” обаче стоят още трудни и отговорни задачи, свързани с реформирането на пенитенциарната система в България в съответствие с европейските стандарти. Знаете, Европейският съд по правата на човека постанови пилотно решение „Нешков и други срещу България”, което констатира, че в страна ни съществува системен проблем с лошите условия в затворите, както и че липсват ефективни правни средства за защита срещу тях. Решението на ЕСПЧ даде насоки за изпълнение и постави срок, който изтича на 1 декември 2016 г. Отговор очакват и множество препоръки от Европейския комитет против изтезанията.

В тази връзка, настоящата година ще бъде ключова за системата на затворите. Необходими са решителни законодателни и практически действия, за да покажем своята воля за справяне с посочените проблеми.

Вярвам, че целият екип на ГД „Изпълнение на наказанията” осъзнава високите отговорности и съвместно с Министерството на правосъдието ще продължи да работи с енергия и последователност и в бъдеще.

Пожелавам на всички служители на Главната дирекция здраве, сили и професионални успехи!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст