ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Жените предприемачи в България се увеличават

жени

През последните години се наблюдава плавно увеличение на дела на жените предприемачи в България. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова по време на традиционната среща на регионалния бизнес в Хасково, организирана от Хасковската търговско-промишлена палата.

"В Европейския съюз около 30% от предприемачите са жени. В България ситуацията е сходна до средните за ЕС нива. Мнозина смятат, че светът на бизнеса принадлежи на мъжете, но аз като жена съм убедена, че без иновативния и съвременен предприемачески дух на българката, картината щеше да е много по-бедна от страна на идеи", коментира зам.-министър Петрова.

Тя подчерта, че Министерството на труда и социалната политика предоставя много възможности за подкрепа на жените предприемачи чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". 

По време на дискусията бе поставен акцент върху младежката безработица и промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Специалисти от региона представиха икономическото развитие на Хасково, възможностите за инвестиции и мерките за подобряване на икономиката в областта.

Миналата година бе създаден Индекс на жените предприемачи на Mastercard. Според резултатите от проучване, направено във връзка с индекса, женското предприемачество често се гради въз основа на необходимост и смелост, но създаването на силни стимулиращи условия като достъп до финансови услуги и свобода при управление на бизнеса отварят вратите към прогреса на компаниите, собственост на жени. Тези стимулиращи условия са ключ към преодоляване на двете основни пречки, които възпрепятстват и обезкуражават голяма част от жените да станат предприемачи – културните предубеждения и по-малкия брой възможности за персонално развитие.

Проучването показва, че развитите пазари заемат първите места в подреждането на индекса, водени от Нова Зеландия (74.4%), Канада (72.4%) и САЩ (69.9%). В тези страни са налице най-добрите условия, които подкрепят бизнеса, ръководен от жени. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст