Изненада в Айова: Тръмп изгуби от Тед Круз

тед круз

Сенаторът от щата Тексас Тед Круз победи смятания за фаворит милиардер Доналд Тръмп в гласуването на партийните събрания на американските републиканци в щата Айова, предаде агенция Ройтерс.

Круз спечели 28% от гласовете, а Тръмп – 24%. На трето място е сенаторът от Флорида Марко Рубио с 23%.

В лагера на демократите бившата първа дама и бивш държавен секретар Хилари Клинтън победи сенатора от щата Върмонт Бърни Сандърс, но с минимална преднина – 49.9% срещу 49.5% от гласовете.

Бившият губернатор на Мериленд Мартин О'Мали планира да прекрати кампанията си, след като остана на трето място с едва 0.5% от гласовете на демократите.

Победата на Круз и силното представяне на Рубио могат да убият инерцията на Тръмп, чиято кандидатура разтревожи Републиканската партия, а кампанията му бе белязана от множество скандали, като например призива му за временна забрана на мсюлманите са влизат в САЩ.

"Тази вечер е победна вечер за всички смели консерватори в цяла Айова и в цялата тази велика страна", каза Круз и добави, че резултатите показват, че кандидатът няма да бъде избран от медиите, от ръководството във Вашингтон или от лобисти.

Тръмп поздрави опонента си, но каза, че все още очаква той да спечели номинацията на републиканците. "За мен просто е чест, наистина е чест", заяви Тръмп пред свои поддръжници и каза, че няма търпение за следващия сблъсък в Ню Хемпшир, където проучванията сочат, че той води.

Партийните събрания се организират в училища, библиотеки, църкви и дори в частни домове.Републиканците провеждат 1682 събрания, а демократите – 1683. Вотът се състоя въпреки неблагоприятните метеорологични условия – силен вятър и дъжд, информира агенция Ройтерс.

Де факто на тези събрания в Айова избирателите за първи път изразяват официално предпочитанията си за един от кандидатите за президентската номинация на републиканците и демократите.

За номинацията на демократите досега се бореха трима кандидати – Хилари Клинтън, Бърни Сандърс и Мартин О'Мали, а за номинацията на републиканците претендентите са 12.

На партийните събрания в Айова се излъчват делегати за партийните конференции през юли, когато ще бъдат избрани съответно републиканският и демократическият кандидати за президент.

От Айова за партийните конференции ще бъдат излъчени 30 от общо 2472 републикански делегати и 44 от общо 4764 демократически делегати.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст