Бенелюкс е предвестник на европейското обединение

Бенелюкс

На днешния ден през 1958 г. Белгия, Нидерландия и Люксембург учредяват Бенелюкс. Западно-европейският икономически съюз включва трите съседни държави. Името му най-вероятно е въведено през 1946 г. и идва от първите букви на страните членки. Официалните езици са нидерландски (заради Нидерландия и Фландрия) и френски (заради Белгия и Люксембург).

От 27-милионното население на Бенелюкс: 83% са нидерландско говорещите, или 22.5 милиона души, разпределени – 16.5 милиона в Нидерландия и 6 милиона фламандци в Белгия. Освен това 17% са франкофоните, или 4.7 милиона души, разпределени – 4.2 милиона в Белгия и 0.5 милиона в Люксембург.

Държавите от Бенелюкс са тясно свързани – имат близки културни, географски и социални връзки от стотици години. Те са и монархии. Териториите им са били последователно под испанско и австрийско владение. Историческите връзки обуславят и последвалото икономическо сътрудничество. През 20-я век Белгия и Люксембург получават своята независимост и бързо разбират, че имат нужда да бъдат икономически съюзници. На 25 юли 1921 г. е подписано Белгийско-Люксембургското икономическо обединение. То се счита за предвестник на Бенелюкс.

Географското разположение на Белгия, Холандия и Люксембург се оказва неблагоприятно за страните по време на Първата и Втората световни войни. Заради последствията от войните: разрушения, икономическа стагнация и множество човешки жертви, през септември 1944 г. трите правителства в изгнание започват да подготвят план за икономическо сътрудничество и взаимопомощ: те се съгласяват да премахнат митниците по общите си граници и да обявят обща цена за стоките, влизащи от страни нечленки на Бенелюкс.

На 5 септември 1944 г. договорът е подписан, но е уточнено, че той ще влезе в сила от 1 януари 1948-а. В него се предвижда създаването на митнически съюз, като заложената крайна цел е постигането на пълен икономически съюз ndash; свободно движение на стоки, услуги, капитали и хора в рамките на съюза.

След края на Втората световна война – на 16 март 1948 г. се подписва Брюкселският договор между страните от Бенелюкс, Франция и Англия. С него те взимат общо решение да се защитават взаимно от СССР, който в началото на 1948 г. спомага за осъществяването на комунистически преврат в Чехословакия. Това пък развързва ръцете на новата американска външна политика, като през април 1949 г. се подписва Северноатлантическият договор – НАТО.

Договорът между страните от Бенелюкс е подновен на 17 юни 2008 година.

Съюзът Бенелюкс е използван като модел за сключването на трите европейските общности с икономическа насоченост – Европейската общност за въглища и стомана (съкратено ЕОВС, създадена с договор в Париж през април 1951 г.), Европейската икономическа общност (ЕИО, създадена след Договора от Рим от 1957 г.) и ЕВРАТОМ.

Главните цели на договора са продължаване и разширяване на сътрудничеството между страните от Бенелюкс в широкия европейски контекст. Освен това се предвижда засилване на сътрудничеството на Бенелюкс с други европейски държави или регионални структури на тези държави. Основните теми, върху които се фокусира съюза са: икономически съюз и вътрешен пазар, правосъдие и вътрешни работи, и устойчиво развитие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст