Родилните мъки на фонда за туризъм довършиха

горанов

Над 20 общини са закъсали финансово и се нуждаят от държавна подкрепа. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов и представи одобрените от правителството промени в Закона за публичните финанси. С тях държавата се опитва да въведе нов ред при финансовата помощ, която държавата отпуска на задлъжнелите общини.

След промяната кметовете ще са длъжни да съобщават, ако са довели до фалит общината, а държавата от своя страна ще може да ги подпомага с безлихвени заеми и с изготвянето на оздравителни мерки.

Държавата може да отпуска заеми до размера на фискалния резерв, но едва ли ще се стигне до такива екстремни обеми, разясни Горанов. По думите му законът не предвижда таван на заемите и става дума за оперативни решения между местните власти и правителството. Към момента предоставените безлихвени заеми на местни власти са около 50 млн. лева, допълни той.

Финансовият министър призна, че към момента има много задлъжнели общини и даде пример с Велинград, Видин и Сливен. Така дълговете на всички закъсали общини достигат до 150 – 160 млн. лева.

Така например община Велинград е със запорирани сметки и в момента не може да се разплаща с училища и с детски градини, а задълженията й са повече от 20 млн. лева.

Общините, участващи в европейски програми, не носят тежестта на това финансиране, защото и парите от европейските фондове и националното съфинансиране са осигурени централно от държавата, поясни Горанов. За малките общини, които получават пари от Програмата за развитие на селските райони, е осигурен и ДДС, допълни той.

Оздравителните планове на общините ще се изготвят и предлагат от самите тях, но държавата ще може да ги одобри или да ги отхвърли, посочи министърът. Централното правителство ще оценява дали плановете са адекватни на проблема, който съществува и ако се приеме, че са адекватни, ще бъдат подкрепяни.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст