Нов мерки срещу данъчните измами

еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер

Европейската комисия представи в края на януари пакет от мерки срещу агресивните данъчни практики на големите компании. Той включва две законодателни инициативи – нова Директива за борба с избягването на данъци и промени в съществуващата Директива за административното сътрудничество.

Целта на първия документ е да се ограничат някои от най-разпространените схеми за укриване на данъци. А предложенията за промени в Директивата за административното сътрудничество ще подобрят обмяната на информация между националните органи по данъчни въпроси, засягащи дейността на многонационални фирми във всяка отделна страна. Това ще улесни и идентифицирането на рисковете за избягване на данъци.

Пакетът е съпроводен от ново проучване за агресивното данъчно планиране, в което се анализират основните канали, използвани от дружествата за избягване на налози.

Предложенията идват две седмици след като Еврокомисията обяви, че специалните данъчни режими на Белгия са незаконна държавна помощ, която вреди на конкуренцията, и поиска страната да си върне около 700 млн. евро от поне 35 мултинационални компании. Пивоварната Anheuser-Busch InBev заяви, че е една от засегнатите и че ще обсъди възможните варианти, "вземайки под внимание реакцията на белгийските власти". Според Financial Times сред другите облагодетелствани компании са телекомуникационната Belgacom, петролната BP, германският химичен гигант BASF, както и френската модна фирма Celio.

Белгийската система позволява на големите мултинационални играчи да ползват от 50 до 90% намаление на данъчната основа под формата на отстъпка за свръхпечалба. Данъчната администрация в Белгия приема, че те генерират допълнителна печалба заради глобалните си предимства – т.нар. свръхпечалба. Тези компании обаче са облагани върху това, което един хипотетичен вътрешен конкурент би генерирал. Така те не плащат данъци в нито една държава за въпросната свръхпечалба.

"Това изкривява конкуренцията, като поставя по-малките играчи, които не са международни концерни, в неравностойно положение", заяви еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

През октомври Европейската комисия постанови, че преференциалните данъчни режими, които Fiat и Starbucks са получавали съответно в Люксембург и Холандия, са незаконна държавна помощ. Все още върви разследване за данъчните режими, договорени между Apple и Ирландия, както и между Amazon и Люксембург.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст