САЩ – данъчен рай за едни и ад за други

офшорки

В продължение на десетилетия Швейцария е световната столица на тайните банкови сметки. Но това може да се промени. И то в напълно неочаквана посока. 

Андрю Пени, управляващ директор на Rothschild & Co, изнесе неотдавна лекция как елитът на света бяга от плащането на данъци. Неговото послание беше съвсем ясно: "Хората могат да преместят състоянието си в САЩ, където ще бъде освободено от данъци и скрито от техните правителства". Специална статия за новия данъчен рай за богатите публикува и "Блумбърг".

И наистина някои вече наричат Съединените американски щати новата Швейцария. Иронията е в това, че след като години наред упрекваха други страни, че помагат на богатите американци да скрият парите си, сега самите те се очертават като водеща дестинация за заможните чужденци. 

"Колко перверзно е САЩ, които бяха толкова лицемерни в осъждането на швейцарските банки, да се превърнат в банковата секретна юрисдикция на деня. Чувате ли този звук? Това е звукът на точещите се към САЩ пари”, цитира "Блумбърг" Питър Которкеану, който е адвокат в Anaford AG в Цюрих. 

САЩ са една от малкото останали страни, които активно насърчават богатите да си открият сметки в местни банки, за да останат скрити от властите зад граница.

Показателно е, че легендарната династия Ротшилд, която е с вековна история във финансовите среди, вече е открила своя доверителна компания в малкия град Рино, щата Невада. Офисът й е само на няколко пресечки от казината Harrah's и Eldorado. И сега тя помага на богатите да прехвърлят състоянието си от офшорни зони като Бермудските острови в Невада. Други също правят подобни маневри, като например базираната в Женева Cisa Trust Co. SA, която съветва заможните латиноамериканци. Тя отваря свой клон в Пиер, Южна Дакота. Trident Trust Co., един от най-големите световни офшорни тръстове, пък премества десетки сметки от Швейцария, Каймановите острови и други зони в Сиукс Фолс, Южна Дакота. 

Но как е възможно всичко това? Как така САЩ са станали новата най-голяма офшорка в света, която насърчава и подпомага избягването на данъци, при все че именно американските власти оказваха най-силен натиск върху държави като Швейцария, Лихтенщайн и др. заради банковата тайна? Най-абсурдното е, че точно в този парадокс, според "Блумбърг", се крие отговорът. Отказвайки да прилагат новите глобални стандарти за прозрачност, които впрочем сами създадоха, Съединените щати се превръщат в скривалище за чуждестранното богатство, коментира агенцията. И днес всички – от лондонски адвокати до швейцарски доверителни дружества – разработват и предлагат схеми за преместването на милиарди от Бахамите или Британските Вирджински острови към Невада, Уайоминг и Южна Дакота.

В основата на всичко е нормативът, известен с абревиатурата FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Той бе лансиран от американските власти с идеята да въведе нов автоматичен обмен на финансова информация в областта на данъчното облагане със страните, които са го подписали. На базата на FATCA Организацията за икономическо сътрудничество и развитие разработи и специален Световен стандарт за автоматичен обмен на данъчна информация като инструмент за повишаване на ефикасността и ефективността при събиране на данъци. Само че има няколко държави, които отказват да подпишат стандарта. Това са Бруней, Науру, Вануату и… Съединените американски щати. Kазано с други думи, американците принудиха целия свят, включително и Европейския съюз и България в това число, да започнат да предоставят финансова информация, докато самите те отказват да правят това. 

"Ратифицираме един нереципрочен документ със САЩ, от който интерес имат само Щатите", заяви финансистът Румен Гълъбинов преди гласуването на FATCA от Народното събрание през септември миналата година. Депутатът от БСП Румен Гечев пък определи договора за скандален, тъй като България има само ангажименти. Но според шефката на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова страната ни нямала избор – ако не ратифицира споразумението, българските финансови институции нямали да могат да оперират на американските пазари. 

Към днешна дата нещата не изглеждат толкова спокойни. "Признавам, че без действията на администрацията на президента Обама нямаше да имаме стандарт за обмен на данъчна информация, но е време американците да започнат да предоставят на европейците данни, така както правим ние", изтъква евродепутатът от германската Зелена партия Свен Гиголд. И наистина – благодарение на FATCA Щатите разполагат с повече финансова информация от която и да е друга държава в света. 

Ето и конкретен пример за сегашната ситуация: ако българин открие банкова сметка в САЩ, използвайки фирма от Британските Вирджински острови, до българските власти ще бъде изпратено единствено името на компанията, докато самоличността на човека ще остане тайна. В същото време обаче богатството му ще бъде разкрито от данъчните, ако реши да го насочи към швейцарски банки. Затова никак не е учудващо откритието на "Блумбърг", че с помощта на споменатия тръст на Ротшилд богата турска фамилия вече е успяла да прехвърли активите си от Бахамите към САЩ. Същото е сторило и едно азиатско семейство, като трансферът на пари е от Бахамските острови към Невада.

7.6 трилиона долара укриват най-богатите хора в света в данъчни оазиси, според доклада на международната неправителствена организация "Оксфам". Сумата се равнява на общия брутен вътрешен продукт на Германия и Великобритания, взети заедно. Почти 30% от богатите американци имат офшорни сметки, в които държат общо 500 млрд. долара. В доклада се казва също, че в последните десетилетия процъфтяват всевъзможни практики за укриване на налози. 

Разбира се, никой не очаква офшорните зони скоро да изчезнат. Само швейцарските банки все още държат около 1.9 трилиона долара в активи, които не се отчитат в родните им страни, обяснява Габриел Зукман, професор по икономика в Калифорнийския университет – Бъркли. Също така не е ясно колко от почти 100-те държави, които са подписали Световния стандарт за автоматичен обмен на данъчна информация, действително ще го наложат и ще го спазват.

Въпросът за данъците в САЩ обаче има и друга страна. Базираните там корпорации от години се оплакват, че Кодексът за вътрешни приходи ги поставя в неравностойно положение спрямо останалия свят, тъй като ги принуждава да плащат огромни по размер налози. Точно поради тази причина редица фирми прибягват към т.нар. инверсии, при които съответното дружество бива закупено от чуждестранна компания. После неамериканската фирма, която обикновено е по-малка, се превръща в седалище на новата корпорация – поне на хартия и, естествено, за данъчните цели. Такъв "брак по сметка" сключиха фармацевтичните гиганти Pfizer и Allergan. По документи по-малкият производител – Allergan, ще купи американския гигант Pfizer за 160 млрд. долара. В действителност с тази схема американската компания ще премести централата си в Ирландия, където данъците са в пъти по-ниски. Законно, но според президента Обама – нелоялно.

По различни оценки тази практика струва на САЩ ​​милиарди долари. Ето защо американското министерство на финансите планира нови мерки за намаляване на данъчните облекчения при подобни инверсии. А дотогава данъчните маневри ще продължат. Базираната в Уисконсин технологична компания Johnson Controls скоро също ще стане ирландска. На 25 януари тя обяви, че ще се слее с Tyco International Ltd. и ще премести централата си от Милуоки в Корк. Новата корпоративна структура ще пести поне 150 млн. долара на година от данъци.

 

 

Черен списък, но без Щатите

Европейският съюз публикува "черен списък" на данъчните убежища по света. В него са включени държави, които поне според 10 членки на ЕС са данъчен рай. "Надяваме се посочените страни да приемат скоро международните стандарти най-вече в обмена на информация с цел борба срещу укриването на данъци", се казва в съобщението за списъка. Прави впечатление обаче, че в него липсват САЩ, които също не са приели стандартите.

Посочените страни са Андора, Лихтенщайн, остров Гърнзи, Монако, Либерия, Мавриций, Сейшелите, Бруней, Хонконг, Малдивите, Островите Кук, Науру, остров Ниуе, Маршалските острови, Вануату, Ангуила, Антигуа и Барбуда, Бахамите, Барбадос, Белиз, Бермуда, Британските Вирджински острови, Каймановите острови, Гренада, Монсерат, Панама, Сейнт Винсент и Гренадири, Сейнт Кристофър и Невис, Търкс и Кайкос, както и Американските Вирджински острови.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст